NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

CATALOGUL cu notele parlamentarilor ieşeni. Vezi cât au primit Rățoi, Crăciunescu și Constantinescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La încheierea a trei ani din mandatul actual, „Ziarul de Iaşi“ a calculat mediile, cuantificând în cifre întreaga activitate a deputaţilor şi senatorilor de Iaşi şi adunând notă cu notă. Citiţi cu atenţie şi cântăriţi-le cu zgârcenie activitatea tuturor: mulţi dintre ei vă vor cere din nou votul, anul care vine!

 

Cu toate că Iaşul are cel mai mare grup de reprezentanţi în Parlament în actuala legislatură, sprijinul pentru proiectele importante ale oraşului nu a avut o finalitate concretă. În trei ani de mandat, deputaţii şi senatorii ieşeni au eşuat în activitatea de lobby pentru un proiect vital al oraşului şi regiunii: autostrada Iaşi – Târgu Mureş.

Lipsa de unitate, orgoliile şi interesele politice sunt principalele cauze. Nici la capitolul eficienţă parlamentară aleşii nu au prea multe motive de laudă. La o medie de 54 de iniţiative legislative/parlamentar, şapte au fost devenit legi, 16 au fost respinse, iar restul se află în diverse stadii de analiză. Singurul moment în care parlamentarii au „cântat“ pe aceeaşi voce a fost atunci când legislativul a aprobat ca 24 ianuarie să devină zi de sărbătoare naţională. Dar şi în acest caz a fost nevoie de câţiva ani pentru adoptarea iniţiativei. În restul timpului, contrele politice au fost la ordinea zilei, anchetele judiciare şi condamnările au fost pe bandă rulantă, iar proiectele Iaşului au rămas la stadiul de armă electorală în diversele confruntări.

Campionii iniţiativelor legislative

Parlamentarii cu cele mai multe legi aprobate sunt ambii de la partidul care a guvernat în ultimii trei ani: Cristina Nichita şi Sorin Iacoban, fiecare cu câte 17 iniţiative aprobate. Peste 10 legi adoptate au mai avut social-democraţii Florin Constantinescu (13) şi Constantin Adăscăliţei(12).

Cele mai puţine le-au avut fostul liberal Varujan Vosganian şi Viorel Blăjuţ, fiecare câte una. În cazul ultimului, explicaţia pare a fi faptul că nu face parte din nici un partid politic, adesea partidul fiind cel care iniţiază proiecte de lege. Mai mult, în timp ce primul a cumulat o perioadă mandatul de senator cu cel de ministru, Blăjuţ s-a aflat mereu în opoziţie.

În ceea ce priveşte obiectul iniţiativelor legislative, parlamentarii ieşeni au preferat, în general, să semneze proiecte pe care le-au întocmit alţi colegi de-ai lor din ţară, excepţiile fiind Oprea,Movilă, Iacoban sau Bogdănici.

Continuarea pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

​​Numele vehiculate în PSD pentru funcția de premier în locul lui Tudose. Mihai Fifor, cea mai probabilă variantă

Redacția

Lider ALDE la Pașcani:”Asigurăm majoritatea. Fără noi nu trece nici un proiect al CJ Iași”

Marius Parteni

Consilier local: Primarul Pantazi nu ar trebui să susțină creșterea prețului la gunoi, după ce a promis taxă de 8 lei în campania electorală

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site