NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Carnea de porc, mai ieftină în ultima perioadă. Pesta porcină africană face ravagii în rândul producătorilor

Pe fondul evenimentelor de pe piata comunitara, care nu-si mai poate vinde carnea de porc in China in aceeasi masura ca anul trecut, dar si a unei eventuale neincrederi a consumatorului roman fata de carnea de porc, preturile la poarta fermei sunt pe un trend descendent in Romania, ceea ce ar trebui sa se vada si la raft in urmatoarea perioada. Vom manca insa si mai mult din import, pentru ca pesta porcina a devastat productia locala.

 

Pretul mediu al carcasei de carne de porc (categoria S si E) la poarta fermei a ajuns in luna iulie sa coste 1,67 de euro kilogramul, cu 15% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut , indica ultima analiza a Comisiei Europene pe aceasta tema. Este o scadere similara cu media europeana, pretul mediu la nivelul UE ajungand la 1,47 euro kilogramul fata de 1,73 euro cu un an in urma.

De altfel, potrivit unui raport al Comisiei, din 2015, principala piata de export pentru porcul european a fost China, al carei sector trecea printr-un proces de restructurare. In 2016, spre exemplu, UE a raportat exporturi record de 4,2 milioane de tone, din care 45% au mers catre China. Un an mai tarziu, insa, China a cumparat cu 476.000 de tone mai putin, iar pentru 2018 autoritatile chineze estimeaza un minus de 26%.

In ceea ce priveste impactul pestei porcine din Romania asupra preturilor, nu s-au facut inca estimari cu privire la evolutia preturilor ca urmare a izbucnirii celor doua focare in ferme mari.

Articol integral pe www.bzi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Ce conțin cozonacii de Crăciun din comerț

Redacția

De Constantin şi Elena şi-a făcut cadou o lucrare penală

Redacția

Un primar a descoperit cum pot fi integraţi ţiganii

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site