NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Când plouă, apa bălteşte pe străzi, iar profitul ApaVital creşte

Profitul furnizorului ieşean de servicii de apă-canal a crescut în trei ani de două ori şi jumătate. Profitul net al ApaVital s-a ridicat anul trecut la 12,9 milioane lei, faţă de 4,95 milioane lei cât a fost în 2013. Situaţia financiară a societăţii va fi discutată astăzi în cadrul şedinţei în plen a Consiliului Judeţean. 

 

Conform bilanţului contabil al ApaVital, veniturile totale ale societăţii s-au ridicat la 152,3 milioane lei, la cheltuieli de 136 milioane lei. După plata impozitelor, din rezultatul brut de 16,3 milioane lei vor rămâne 12,9 milioane lei. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 12,1 milioane lei vor fi viraţi în fondul de întreţinere, înlocuire şi modernizare al ApaVital. Anul trecut, jumătate din profitul de 11,2 milioane lei a fost folosită pentru achitarea ratelor la creditul de 22 milioane euro contractat în 2011 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

  

Faţă de anul 2013, veniturile obţinute de societate din vânzarea apei şi prestarea serviciilor de canalizare au crescut cu aproximativ 10%, fapt explicat îndeosebi prin creşterea ariei de operare în mediul rural. Plenul CJ va discuta de altfel, astăzi, şi preluarea de către ApaVital a serviciului de apă-canal din încă o comună a judeţului Neamţ, Cordun. În acelaşi interval de timp, cheltuielile de exploatare a reţelei au crescut cu doar 3%.

În cursul anului trecut, ApaVital a efectuat investiţii de aproape 160 milioane lei, îndeosebi cu fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial. Cea mai mare parte a sumei a fost investită în afara municipiului. O sumă de 22,3 milioane lei a fost utilizată pentru modernizarea staţiilor de tratare a apelor uzate din Târgu Frumos şi Podu Iloaiei, iar 16,3 milioane lei, pentru modernizarea sistemelor de apă-canal din cele două localităţi. În oraşul Hârlău au fost investite 13,3 milioane lei. La Iaşi, s-au utilizat 11,3 milioane lei pentru extinderea sistemului de canalizare, iar 12,5 milioane lei pentru modernizarea staţiei de tratare a apelor uzate. Anul trecut, ApaVital a avut 1.179 de angajaţi, cheltuielile cu salariile acestora ridicându-se la 39,8 milioane lei. Salarizarea directorilor şi administratorilor societăţii a costat 1,47 milioane lei. 

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Consilierii interesaţi de măsurile întreprinse de Primărie după acţiunile de control ale Curţii de Conturi

Marius Parteni

Inspecții la bazele de deszăpezire. Drumarii promit intervenții mai prompte pe drumurile județene din zona Pașcani

Marius Parteni

De astăzi, pășcănenii pot plăti online taxele și impozitele locale

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site