NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Camionul groazei – primele concluzii ale anchetei accidentului de la Bălţaţi. Șeful ISCRT: “Nu se justifică”

Cardul din tahograf, care nu îi aparţinea şoferului, ar fi fost uitat acolo din neglijenţă. “De obicei, şoferii recurg la alt card atunci când au terminat cele 9 ore de condus şi nu şi-au atins targetul de kilometri. Mulţi pun un magnet pe tahograf, alţii pun un alt card, sau îl scot de tot ca să nu mai înregistreze. Dar, dimineaţa, la începutul programului de lucru nu se justifică”, crede Mihai Alecu, inspectorul şef al ISCTR România

În cazul cercetărilor accidentului cu şapte morţi de la Bălţaţi, experţii de la controlul transporturilor au reuşit să scoată date din tahograful camionului. Imediat după accident, tahograful era făcut bucăţi, împrăştiat pe şosea, aparatul fiind aruncat din cabina şoferului de violenţa izbiturii cu autoutilitara în care se aflau cei şase nefericiţi. Controlorii de la ISCIR au mers la firma care opera camionul şi au amendat-o deoarece cardul din tahograf nu era al şoferului mort, Radu Andrei. Inspectorii sunt de părere că acel card fusese uitat de către şoferul care condusese camionul cu o zi înainte. “Simplă neglijenţă”, spun ei. Ce au mai descoperit inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) în cazul accidentului şocant de la Bălţaţi, puteţi citi în rândurile de mai jos. 

Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” încearcă, în continuare, să scoată la iveală condiţiile care au favorizat accidentul şocant de la Bălţaţi, de marţi, unde au murit şapte persoane. La ora 6.30 dimineaţa, un camion care aparţinea firmei Agrotrans, a fiicei primarului din Dumeşti, Mihai Cocoveică, a plecat la drum. La volan se afla Andrei Radu, de 30 de ani, din Dumeşti. Acesta avea permis de conducere de 12 ani, iar atestatul de şofer de transportator de 7 ani. Într-o curbă la ieşirea din Bălţaţi spre Târgu Frumos, bena camionului ar fi derapat pe linia continuă lovind o ambulanţă care mergea cu viteză spre Iaşi. Ambulanţa a lovit două roţi ale benei, adică partea din spate a camionului. Ulterior, Şoferul camionului a pierdut controlul volanului şi a pătruns pe sensul opus, unde a lovit într-o fracţiune de secundă o autoutilitară care abia fusese depăşită de ambulanţă. Şoferul din autoutilitară, Costantin Pralea, de 39 de ani, din Boureni, a fost surprins şi nu a mai avut nicio reacţie. Cei şase din autoutilitară au murit pe loc, iar şoferul camionului din Dumeşti a decedat şi el în scurt timp. În scurt timp, la faţa locului au fost trimişi şi inspectori de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). “Am fost solicitaţi de către poliţie de a verifica legalitatea din punct de vedere al transportului.

Advertisements

La faţa locului, totul a fost ok din punct de vedere a licenţierii, atestatului de transport. La locul accidentului, din cauza impactului, tahograful era distrus şi nu mai era funcţional pentru a putea verifica parametrii, dar am trimis la faţa locului un inspector profesionist, care a luat tahograful cu totul şi l-am pus în funcţiune la sediu. I-am dat acelaşi amperaj de curent, iar în momentul în care am extras cardul pentru a-l citi, am constatat că cartela tahografică nu era a conducătorului auto care se afla la volanul autovehicolului. Societatea a fost sancţionată cu 12.000 de lei pentru constatarea aceasta şi a fost dispus un control la sediul societăţii, care încă nu s-a finalizat”, a explicat Mihai Alecu, inspectorul şef al ISCTR România.

Advertisements
  

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Accident rutier la ieșirea din Pașcani. Au fost implicate trei autoturisme

Teona Gherasim

Trei ani după gratii pentru șoferul care a produs accidentul mortal de la Conțești, în urma căruia un minor și-a pierdut viața

Oana Cordoneanu

Un nou accident mortal pe calea ferată. Bătrână călcată de tren în stația Hălăucești

Oana Cordoneanu
Încarcă...