RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Camere-spion pe bancomate din Iaşi. S-au furat datele de pe 862 de carduri

Caz-şcoală al anchetatorilor din Iaşi. Doi infractori voiajori, ambii din Republica Moldova, au fost prinşi după ce au copiat datele a peste 800 de carduri bancare aparţinând unor ieşeni.

Şcoliţi de persoane necunoscute, cel mai probabil din Franţa, Vladimir Nistor şi Nicolai Scurtu au montat pe două ATM-uri din Iaşi atât un dispozitiv ce copia datele cardurilor, dar şi o cameră video minusculă, ce înregistra momentul în care era tastat codul PIN. În jur de 40.000 de lei au fost extraşi de la bancomate din capitala statului Haiti, America Centrală, oraş situat la distanţă de 9.200 de kilometri faţă de Iaşi.

  

Creierul operaţiunii de clonare a cardurilor a sute de ieşeni a fost basarabeanul Nicolai Scurtu, care, la finele săptămânii trecute, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare. Complicele său, Vladimir Nistor, a scăpat cu o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit motivării instanţei, pe 30 martie 2018 Scurtu a intrat în ţara noastră prin Albiţa. Acolo, basarabeanul a găsit o maşină Renault Scenic, despre care a spus că i-a fost lăsată de persoane necunoscute. Scurtu a venit la Iaşi, unde s-a cazat la o pensiune din oraş.

În maşina lăsată de necunoscuţi, basarabeanul a găsit 300 de euro şi un dispozitiv de skimming, dar şi un perete fals de bancomat, pe care se afla montată o cameră video.

„Acest perete trebuia montat pe partea dreaptă a bancomatului, cu faţa spre tastatură“, au arătat anchetatorii, care au mai precizat că individul trebuia să caute un anumit tip de bancomat, pentru a putea monta respectivul dispozitiv. În zorii dimineţii de 31 martie 2018, Scurtu a montat dispozitivul de skimming la un bancomat BRD din Păcurari. Tot acolo a montat şi peretele fals cu cameră video.

„Apoi inculpatul a introdus în bancomat unul dintre cardurile pointer, pentru a se identifica ulterior pe imagine ora exactă, putându-se sincro­niza astfel introducerea codurilor PIN de către clienţii bănci cu datele citite de skimmer. Inculpatul le-a lăsat timp de două zile, trecând din când în când să verifice dacă totul este în ordine“, au mai explicat anchetatorii.

Pe 1 aprilie 2018, individul a scos skimerul şi peretele fals şi a mers în camera sa. Zilele următoare, pe 4, 5 şi 6 aprilie, Scurtu a montat din nou cele două dispozitive ilegale, recuperând datele stocate zilnic. Seara, datele descărcate le copia pe un card micro SD şi le transmitea unor persoane necunoscute.

Pe 6 aprilie, Scurtu s-a decazat, a lăsat toate bunurile în maşină, şi a plecat în Republica Moldova.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

O șoferiță a intrat cu mașina sub un TIR

Oana Cordoneanu

Accident de muncă în Dumbrăviţa! Un bărbat a căzut de pe o schelă

Ema Roman

O pășcăneancă a fost prădată de hoți în apartament, în timp ce dormea

Redacția
Încarcă...