NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Calcul matematic: Unde dispar caii? In friptura

Luand in calcul rata de inmultire si mortalitatea, populatia cabalina de 34.000 de capete din judetul Iasi ar trebui sa se dubleze in patru ani. Dar numarul de cai ramane constant n Deci sacrificarile sunt masive. DSV e ca lupul stapan la oi: abatorul din Botosani, unde s-a gasit cal etichetat ca vita, apartine chiar tatalui presedintelui ANSVA pe Romania.

 

Cautata de autoritati mai ceva ca gazele de sist, carnea de cal poate aparea in galantare din cauza ineficientei organelor de control. Abatoarele sunt supravegheate doar de veterinarul zonal, in timp ce mii de cai dispar anual din gospodarii. Controalele sunt superficiale sau se fac intre prieteni sau rude.

Cei mai multi cai sunt la Iasi

Statistica oficiala releva faptul ca numarul de cai din judet se mentine constant de cativa ani, fiind cel mai ridicat din tara. Recensamantul agricol indica in Iasi existenta a circa 33.400 de cai, cei mai multi aflati in gospodariile populatiei. Datele DSVSA confirma aceasta cifra, cu mici variatii de la un an la altul. Intrebarea este unde dispar miile de manji care se nasc anual, cat timp populatia cabalina ramane constanta de la un an la altul, iar mortalitatea este mult sub rata de inmultire a populatiei cabaline.

Daca 15.000 de iepe fata anual minim un manz si presupunem ca 10% din populatie mor de batranete sau de boli si accidente, rezulta un surplus de 11.000-12.000 de capete din primul an. Dar alte iepe nou-nascute ajung sa fete la randul lor dupa doi ani si cresterea populatiei este exponentiala: din cele 15.000 de iepe initiale rezulta 21.000 de noi fatari, iar peste doi ani vor fata 25.000 de iepe, apoi 40.000 etc. In numai patru ani, populatia de cai a judetului s-ar dubla, or cifrele raman constante in statistici.

Mii de cai ajung friptura

Acest lucru se poate explica doar prin eliminarea unor cai din gospodarii. Varianta vanzarii acestora in judetele vecine este improbabila. Asadar, ce se intampla anual cu cateva mii de cai din judet?

Carnea de cal este buna pentru consum, iar specialistii o considera chiar mai buna decat cea de vita. Problema insa, atat la cabaline cat si la bovine, o constituie modul de sacrificare. Este ilegala taierea animalelor in curte, iar singura varianta acceptata e abatorizarea, adica sacrificarea intr-o unitate autorizata, sub control medical veterinar. Aceasta prevedere legala este cea care muta in zona „gri” cateva mii de animale din Iasi. Singurul abator din Moldova autorizat sa taie cai este Doly-Com Botosani si, din cand in cand, prin judet isi mai fac simtita prezenta achizitori din Muntenia. Din cauza costurilor de transport mari, pretul oferit pentru animale este derizoriu, asa ca este putin probabil ca miile de capete care nu se regasesc in statistici sa ajunga la abator.

Abatoarele pot taia ilegal cai

Atunci, cum dispar caii din Iasi? Surse DSVSA sustin ca foarte multi manji sunt taiati si mancati de proprietari, fara sa ajunga sa fie microcipati sau sa traga vreodata la caruta. O ala varianta este aceea ca in abatoarele pentru bovine sunt taiati, ilegal, si cai, iar carnea este livrata impreuna sau in amestec cu cea de vita.

Scandalurile recente in care a fost implicat abatorul Florea Carn SRL de la Botosani, ar putea face lumina si in acest caz. Abatorul botosanean a fost acuzat ca a livrat carne de cal etichetata drept carne de vita, dar acuzatiile publice au fost infirmate de controalele efectuate de DSVSA.

Controale „in familie”

Logica simpla explica de ce abatorul de la Sulita nu putea fi descoperit in neregula la controalele veterinare. Florea Carn SRL din localitatea Dracsani, comuna Sulita, apartine tatalui presedintelui ANSVSA, Mihai Turcanu. Fratele lui Mihai Turcanu, Florin, este presedintele CJ Botosani, iar tatal lor, Florea, este proprietarul abatorului incriminat. Mai mult, sotia lui Mihai Turcanu, Ana, este angajata la DSVSA Botosani. Asadar, controalele s-au efectuat in familie.

Vita, cal – in congelator arata la fel

(foto – macelarie cal.jpg – sa nu se vada fatza femeii. Legenda: Scandalurile in Europa se extind, astfel ca oamenii ar putea evita carnea de vita in galantare. O teorie a conspiratiei spune ca se urmareste cresterea vanzarilor la pui).

Seful DSVSA Iasi, Gabriel Ciobanu, sustine ca in acest moment se efectueaza controale complexe atat la produsele alimentare, cat si prin piete, pentru a fi depistata eventuala carne de cal vanduta drept vita. „Am recoltat probe si le-am trimis la Botosani la analize, dar nu am avut probleme”, a spus Ciobanu.

In ceea ce priveste posibilitatea ca un abator autorizat doar pentru bovine sa taie si cai, Gabriel Ciobanu este ferm. „Acolo exista un veterinar, un medic zonal. Acesta este angajatul nostru, nu al abatorului. Responsabilitatea este a lui, pentru ca el verifica tot ce intra la sacrificare”, a explicat Gabriel Ciobanu.

O ancheta a „murit” in fasa

Asadar, medicul zonal este singurul care verifica daca un abator taie doar vite. In cazul in care veterinarul este stimulat sa inchida ochii, abatorul respectiv poate taia si caini vagabonzi, fara ca vreo autoritate sa sesizeze acest lucru. Sefii DSVSA Iasi dau insa asigurari ca in judet nu se intampla acest lucru. Singurul abator autorizat sa taie vite este Romcarn Pascani iar numarul de animale sacrificat de acesta intr-o luna se poate numara pe degetele de la o mana.

Trebuie mentionat insa ca in noiembrie 2011 politistii din Popricani au oprit in trafic un microbuz plin cu saci cu carne congelata. Potrivit inspectorilor sanitar-veterinari, in vehicul era circa o tona de carne, care urma sa ajunga in galantarele unor magazine din Iasi. Analizele au ilustrat ca o treime din cantitate era carne de cal iar diferenta era de vita. Soferul, Radu Merticariu, este fiul unui om de afaceri din Botosani si a fost amendat cu 1.200 de lei. Ancheta declansata la acea data nu s-a soldat cu vreun rezultat privind provenienta carnii.

„O teorie a conspiratiei spune ca scandalul european este amplificat pentru a creste consumul de carne de pui si de porc. Au fost campanii dure anul trecut impotriva hormonilor din pui si cererea a scazut. Declansezi un scandal pe vita acum si in doua luni vanzarile la pui explodeaza!” Adrian Bura, medic veterinar.

sursa 7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Echinocțiul de primăvară 2014: Pornirea plugului şi focurile sfinţilor. Tradiții și obiceiuri

Redacția

Invazie de flori multicolore pe străzile din oraş! Se apropie 8 martie!

Ema Roman

Un barbat se zbate intre viata si moarte dupa ce a cazut de pe schelele unei biserici din zona Pascani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site