NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Buget nerealist la Eco Salubritate! Taxa de salubrizare a adus în lunile aprilie și mai sume derizorii! În 2017 societatea a avut pierderi de 950.000 lei!

Proiectul de buget al societății Eco Salubritate a primit avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Pașcani, însă acesta nu este un document care să certifice un viitor mai bun pentru companie.

 

Spunem asta, deoarece în primele 5 luni ale anului taxa de salubrizare a fost încasată într-o proporție mult mai mică față de așteptări, fapt ce a dus la dificultăți financiare în cadrul societății. Practic în primele trei luni ale anului s-au încasat 460.000 lei din taxă, față de 600.000 preconizați. Și asta a fost o perioadă bună, pentru că în aprilie și mai suma a scăzut la aproximativ 90.000 de lei pe lună, față de 200.000 de lei prognozați.

 „Vă cer scuze pentru întârzierea cu care am venit în faţa dumneavoastră cu acest buget, însă se datorează faptului că nu puteam prognoza corect veniturile din taxa instituită la nivelul anului 2018. De aceea am aşteptat trecerea primului trimestru şi preconizăm că vor scădea încasările din cauza introducerii noi taxe. Cetăţenii nu au fost foarte bine informaţi. Ei nu ştiu că noi nu mai emitem facturi şi că trebuie să meargă să plătească la Serviciul de Taxe şi Impozite. În prima lună, ianuarie, încasările sunt în jurul sumei de 174.000 lei din taxă, 78.000 lei în februarie. În total  532.000 cu TVA inclus suma finală încasată din taxe pentru tot trimestrul”, a declarat Leonard Ursu, managerul societăţii de salubritate. 

Cu toate acestea, conducerea Eco Salubritate s-a arătat optimistă în fața aleșilor locali din comisiile de specialitate și a apreciat că veniturile pentru 2018 vor fi de 5.700.000 lei, iar cheltuielile de 5.600.000 de lei.

„La nivelul lunii decembrie încasam 211.000 lei, în medie. În urma instituirii taxei încasăm cu 150.000 lei mai puţin. Impactul se resimte asupra societăţii, iar pe parcurs cu siguranţă nu vom rezista şi vom apela la CL să ne sprijine pentru a investi, altfel nu vom putea continua. Nu există o constantă în privinţa încasării, unii cetăţeni au achitat pentru întregul an. Consider că am venit cu cel mai bun buget în faţa dumnevoastră şi sperăm ca în fiecare trimestru să nu avem depăşiri aşa cum a fost în anul precedent”, a mai precizat managerul societății. 

De menționat că în anul 2017 societatea a avut pierderi de 950.000  lei. Marius Pintilie, consilier local din partea PNL,  a precizat că se aştepta ca veniturile colectate prin taxă să fie mai mari decât cele pe baza facturilor.

„Din punctul meu de vedere ar trebui ca veniturile colectate prin taxă să fie mai bune decât cele pe facturi, pentru că astfel îi avem pe toţi cetăţenii în evidenţă”.

În discuţie a intervenit şi directorul economic al Primăriei care a declarat că bugetul este exclusiv fundamentat pe ceea ce se preconizează a se încasa prin taxa de salubritate şi pe celelalte servicii.

„Bugetul este exclusiv fundamentat pe ceea ce se preconizează a se încasa prin taxa de salubritate şi celelalte servicii ale agenţilor economici. Toate astea în întreg trebuie să găsească corespondent în producţia efectiv realizată pentru că, indiferent de câţi cetăţeni am eu înscrişi, dacă nu se colectează, nu se transportă, nu se primeşte. Orice organ de verificare se raportează la producţia efectiv realizată. Se pune în cumpănă cât ai transportat, cât ai tarif, cât trebuia să încasezi”, a precizat Angelica Labonţu. 

Managerul de la Eco Salubritate a fost întrebat dacă are de gând să continue demersurile pentru achiziţia unei autocompactoare, achiziţie pe care Consiliul Local a aprobat-o anul trecut. Andrei Rîznic a fost cel care a adresat întrebarea, cu recomandarea că ar fi bine ca banii să fie îndreptaţi spre alte investiţii. În replică, Leonard Ursu a precizat că acel utilaj este foarte important pentru buna funcţionare a serviciului, fiind vorba despre o remorcă care are capacitatea de a îngloba şase autospeciale de transport deşeuri.

Menţionăm faptul că proiectul de hotărâre cu bugetul societăţii de salubritate a primit aviz favorabil, atât din partea Comisiei Economice, cât şi din partea Comisiei Juridice. 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Statul român vrea să cumpere Castelul Peleș de la Familia Regală

Redacția

CEDO: Salariații pot fi monitorizați la muncă. În ce condiţii

Redacția

Locuri de muncă vacante în Pașcani (DOC)

Diana Marcu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site