RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Boboteaza fără cruci de gheaţă la bisericile din Paşcani

Tradiţia de a avea la Bobotează cruci din gheaţă nu va fi respectată în acest an, la Paşcani. Din cauza temperaturilor crescute, preoţii au fost nevoiţi să renunţe la tradiţionalele cruci de gheaţă care se fac pentru această mare sărbătoare.

Astfel, în curţile bisericilor din municipiul nostru au fost amplasate cruci confecţionate din ramuri de brad şi flori. Tot acolo vor fi puse zeci de butoaie care vor fi încărcate cu apă, ce va fi sfințită.„În acest an nu vom avea cruce de gheaţă pentru că nu am găsit un lac sau un râu îngheţat de unde să aducem gheaţa pentru că de acolo se aduce crucea. Nu am vrut să o facem într-un laborator sau în camere frigorifice, iar în loc de crucea de gheaţă am amenajat crucea împodobită cu brad românesc din codrii şi din munţii noştri şi am aşezat pe ea flori”, a declarat preotul protopop Pavel Postolache.

Cu toate că în ajunul Bobotezei nu a fost ger năprasnic așa cum ne așteptam, pomii au fost împodobiți cu promoroacă ceea ce înseamnă că vom avea un an bogat, după cum spune tradiția.„Acum în ajun de Bobotează când așteptam cu toții să fie un ger năprasnic, iată că Dumnezeu în loc de un strat de zăpadă, în loc de gerul Bobotezei, în loc de gheața apelor a așezat pe copaci această minunată chiciură care este la fel ca zăpada. În tradiția noastră românească se spune că în ajun de Bobotează dacă nu este zăpadă, dar copacii sunt îmbăcați de promoroacă sau chiciură este semn că anul va fi bogat, iar cea mai importantă bogăție este frumusețea sufletului este sănătatea trupească și sufletească pe care ne-o dorim cu toții, este armonia și iubirea, este tot ceea ce ne adună în comuniunea credinței și a iubirii și a tot ceea ce ne împodobește sufletul”, a spus protopopul municipiului.

  

Botezul Mântuitorului în Iordan poartă denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie” și se sărbătoreşte în data de 6 ianuarie. Este penultima mare sărbătoare din şirul sărbătorilor iernii, ce se încheie odată cu praznicul Sfântului Ioan, în data de 7 ianuarie. 

Related posts

Depresia: cum recunoaștem simptomele, când cerem ajutorul și cum facem să nu trăim toată viața cu „boala secolului”

Redacția

Risipa alimentară a devenit o problemă la nivel global. Recomandări de la Ministerul Agriculturii

Redacția

Un pascanean de 200 de kg a primit cel mai frumos cadou de Craciun

Redacția
Încarcă...