NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Boala „mâinilor murdare” face ravagii la început de 2016. Focar de hepatită A la Ciohorăni

Un focar de hepatită cu virusul hepatitic A le dă bătăi de cap reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. În localitatea Ciohorăni au fost înregistrate 14 cazuri în ultimele două luni. Cazurile de hepatită au început din noiembrie 2015. Direcţia de Sănătate Publică a fost sesizată atunci cu privire la câteva cazuri izolate.

  

În aproape două luni, Serviciul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a consemnat 14 cazuri, majoritatea apărute în câteva familii. Potrivit reprezentanţilor DSP, pacienţii provin din familii sărace, de origine romă. Pentru monitorizarea situaţiei, medicii au început o campanie de vaccinare în rândul persoanelor cu risc.

„Focarul de hepatită a apărut în luna noiembrie, pacienţii find internaţi în secţia de boli infecţioase de la Spitalul Municipal din Paşcani. Protocoalele DSP prevăd în astfel de cazuri o monitorizare atentă prin vaccinuri în rândul populaţiei care prezintă factor de risc, lucru care s-a şi făcut odată cu depistarea cazurilor”, a precizat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Ultimul val de pacienţi diagnosticaţi cu hepatita A şi internaţi în spitalul păşcănean a fost înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, când în spital au ajuns şase copii dintr-o singură familie. În ianuarie 2015, la Iaşi a fost înregistrat un focar de hepatită A izbucnit într-o şcoală din oraş. 10 elevi ai Şcolii „Ion Neculce” au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” acuzând stări de greaţă. Analizele au indicat că toţi pacienţii au aşa-zisa boală a mâinilor murdare. Hepatita A este o infecţie a ficatului cauzată de un virus care este transmis prin ingerarea alimentelor şi a apei contaminate.

sursa adevaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Surse: Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru Ministerul Sănătății

Redacția

Locurile cu cel mai mare risc de infectare cu coronavirus. Concluziile unui studiu al Institutului Pasteur

Redacția

Tânăr din Vânători Neamț răpus de Covid 19, în Italia

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site