RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Birocrație sau inconștiență medicală? Pacientul internat la Spitalul CF pentru care s-a făcut solicitare de transfer la Spitalul Municipal a decedat

Pacientul pe care medicii Spitalului CF Pașcani au dorit să îl transfere duminică, 31 martie, la Spitalul Municipal de Urgență a decedat în aceeași zi la o unitatea medicală din Iași. Este vorba despre Costache Acatincăi, în vârstă de 76 de ani, care locuia în suburbia Lunca a municipiului.

Povestea acestui om începe în după-amiaza zilei de vineri, 29 martie. El se simțea rău, fapt pentru care familia a decis să îl transporte la Spitalul CF. Aici a fost internat de către medicul internist Dan Savin. La două zile un alt medic a cerut transferul la celălalt spital din municipiul nostru, dar din lipsa unui protocol între cele două unități medicale acest lucru nu a fost posibil.

  

 Ce spune unul din medicii de la Spitalul CF

 Doctorul Aurelian Gârbovăț a fost cel care a decis duminică, 31 martie, să solicite ajutorul medicului de gardă de la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal. O echipă Actualitatea Tv l-a căutat astăzi pe acesta pentru a afla modul cum a procedat. Medicul, care este ieșit la pensie, a refuzat să prezinte pe cameră un punct de vedere, motivând că nu îi place să apară public.

 De la acesta am aflat că bătrânul a fost internat vineri cu diagnosticul de spondiloză dorso-lombară, aparută cu 24 ore înainte de a se prezenta la medic. Doctorul Gârbovăț ne-a mai spus că pacientul avea un grad de obezitate și în trecut a suferit două intervenții medicale, după ce a fost diagnosticat cu cancer la colon. Tot el mai spune că după prima zi de spitalizare pacientul avea un scaun negru fără simptome asociate, iar pentru a preveni complicațiile a fost introdus la un tratament hemostatic.

 În timpul gărzii de duminică, 31 martie, doctorul Aurelian Gârbovăț a fost informat că pacientul a prezentat un scaun cu sânge digerat. Acesta a fost momentul în care s-a decis să solicite transferul la Spitalul Municipal de Urgență, deoarece ar fi fost nevoie de o transfuzie de sânge. Gârbovăț spune că refuzul medicului de la Spitalul Municipal l-a determinat să ia legătura cu Spitalul Sf. Sfântul Spiridon, acolo unde a și ajuns Costică Acatrinei. Potrivit medicului pășcănean complicația ar fi reapărut și a dus la decesul bărbatului. 

 Medicul care a refuzat transferul profesează și la Spitalul CF

 Vladimir Ungureanu, este medicul care era de gardă în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal Pașcani. El a refuzat transferul, indicând celor de la Spitalul CF să îl transfere la Iași.

 ”Nu puteam primi un asemenea pacient. Era cu siguranță nevoie de o endoscopie, care în weekend nu poate fi realizată deoarece nu avem specialiștii la lucru. Am recomandat transferul la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Era unica șansă ca lucrurile să se miște rapid”, ne-a declarat telefonic Vladimir Ungureanu.        

 Costică Pânzaru, managerul Spitalului Municipal de Urgență, spune că medicul de la unitatea pe care o reprezintă a procedat corect. El își menține declarațiile făcute cu privire la modul cum trebuie organizată activitatea medicală din cadrul Spitalului CF.

 ”Nu s-a putut face acest lucru pentru că nu există un contract de colaborare între spitale. Ei au linie de gardă inclusiv Terapie Intensivă și trebuie să se pregătească pentru acești pacienți dacă îi internează. Pacientul nu a fost primit în Spitalul Municipal și a fost transferat la Spitalul Sf. Spiridon. Sunt câteva probleme legate de cazuri de acest gen. Cei de la CF nu știu probabil legislația, pentru că în momentul când internezi un pacient trebuie să-ți asumi responsabilitatea complicațiilor eventuale. Și atunci trebuie să ai servicii medicale care să rezolve cazurile. Noi avem contract de colaborare cu toate spitalele din Iași, însă nu și cu Spitalul CF”, a spus Costică Pânzaru.

 Sănătatea, un sistem putred în care mori cu zile

 Acest caz scoate din nou în evidență problemele din sistemul medical. El pune din nou într-o lumină proastă Spitalul CF, asupra căruia pot plana fără probleme suspiciuni. Lipsa unui director medical, dar în special a medicilor care să asigure garda, sunt cu siguranță elemente care nu ajută unitatea medicală să funcționeze.

 De partea cealaltă s-a născut zilele acestea întrebarea de ce medicul de gardă de la Spitalul Municipal de Urgență nu a primit pacientul, deoarece se vorbea despre o urgență. Din prisma medicului Vladimir Ungureanu problema se pune și altfel. De ce ar mai fi nevoie de un asemenea protocol în condițiile în care el are relații de colaborare cu unii medici de la Spitalul CF. Mai exact intră în operații cu aceștia ca anestezist.   

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Program de voluntariat la școala Cozmești. Organizația Gipsy Eyes ajută la scăderea ratei abandonului școlar

Teona Gherasim

Femeie obligată să-i plăteasă daune morale soţului, după ce bărbatul a aflat de pe Facebook că a fost părăsit

Redacția

Protest organizat de Declic, la Ministerul Muncii. „N-au decât, că ministrul nu e, iar eu sunt la întâlniri”, le transmite un secretar de stat

Redacția
Încarcă...