RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Bătăile la beţie din judeţele vecine îi afectează, mai nou, direct şi pe ieşeni

Minivacanţa din ultimele zile a adus la Urgenţe la Iaşi un număr record de pacienţi, majoritatea agresaţi. Medicii spun că s-au confruntat cu un asemenea număr, peste 300, doar la Crăciun şi Anul Nou.

Grav este şi un alt aspect: din cauza liberelor luate şi de medicii, numeroşi pacienţi care au aglomerat Urgenţele la Iaşi erau din judeţe limitrofe, unii neavând afecţiuni prea grave, care să necesite intervenţie de urgenţă.

  

Cele trei zile libere oferite prin lege bugetarilor săptămâna trecută, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, au dat mari bătăi de cap medicilor ieşeni. Cumulate cu weekendul, cele cinci zile de minivacanţă au umplut Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale în decursul a 24 de ore depăşind 300. Astfel de situaţii, spun reprezentanţii spitalului, nu sunt deloc specifice perioadei de vară, când prezenţa în UPU scădea considerabil, ci mai degrabă sărbătorilor mari precum Paştele sau Crăciunul. În decursul acestor zile, numărul de pacienţi l-a ajuns pe cel de după Crăciun şi Anul Nou, când fluxul persoanelor care au nevoie de îngrijire medicală este extrem de ridicat.

Medicii susţin că cei care au ajuns la spital nu sunt doar din Iaşi, ci şi din judeţe învecinate, şi că principala cauză a fost faptul că în cabinete şi policlinici nu s-a lucrat deloc. Dintre cazurile tratate, aproximativ 10% au fost pe fondul consumului de alcool, fie că a fost vorba de leziuni minore, cauzate de căderile în stradă, fie de come eti­lice sau pancreatite acute. „În ultimele zile numărul de cazuri înregistrate în 24 de ore a depăşit din nou 300 de pacienţi, ca în zilele de după Crăciun şi Revelion.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi

Redacția

Spitalul Municipal Pașcani în fața unor noi măsuri de austeritate, de la 1 august

Marius Parteni

42 de ani de învățământ special la Pașcani

Redacția
Încarcă...