NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Avertizare din partea autorităților privind sacrificarea mieilor înainte de Paște

 

 

În scopul prevenirii apariției de toxiinfecții alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a anunțat că va dispune implementarea unor măsuri specifice.

  

 

Reprezentanții instituții au mai anunțat populația asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii de animale în spații neaprobate și fără supraveghere sanitar-veterinară sau în cazul obținerii, depozitării, transportului și comercializării ouălor, produselor lactate, a peștelui și produselor din pește, cât și al altor produse alimentare fără respectarea cerințelor legale, dar și asupra riscurilor pentru sănătatea animalelor, în contextul evoluției pe teritoriul României a focarelor de PPA și de scrapie la ovine.

Astfel, conform legislației, sacrificarea mieilor se efectuează în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar.

„În contextul Sărbătorilor Pascale, în cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii, amenajate temporar, în care se va asigura supravegherea sanitar-veterinară de către DSVSA Iași și în care sunt respectate condițiile de igienă. Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 15-28 aprilie 2019 (premergătoare Paștelui catolic, respectiv Paștelui ortodox), între orele 7.00 și 17.00”, a precizat directorul executiv al DSVSA Iași, dr. Gabriel Dumitru Ciobanu.

Potrivit acestuia, este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care sunt restricții din motive de sănătate a animalelor.

Controale, în perioada următoare

Reprezentanții DSVSA au mai spus că, în cazul în care, pe baza unei analize detaliate, se dispune organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor revine instituției și autorităților locale organizatoare.

Deciziile din partea DSVSA Iași privind organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, luate numai la solicitările formulate în scris până pe data de 10 aprilie 2019, se va realiza în urma unei analize detaliate.

„În cazul mieilor destinați sacrificării, se au în vedere controlul stării de sănătate a animalelor și verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și tăierii. Este interzis transportul carnii de miel de la nivelul unităților de abatorizare cu mijloace neautorizate sanitar-veterinar, fără temperatura adecvată și în condiții de igienă necorespunzatoare. De asemenea, sunt interzise depozitarea și comercializarea cărnii de miel în spații improvizate. În cazul în care, cu ocazia controalelor, se constată că nu sunt respectate condițiile de funcționare, DSVSA Iași va aplica măsura suspendării activității, precum și sancțiuni (inclusiv reținerea oficială a produselor neconforme)”, a încheiat reprezentantul DSVSA Iași.

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

Advertisements

Related posts

Taxele și impozitele locale pe 2017 vor putea fi plătite începând cu 9 ianuarie

Marius Parteni

Prejudicul din dosarul „AgroComplex” a fost achitat

Răzvan Grecu

Ce au în comun Gică Zanet și Andreea Esca?! Salariul administratorului public păzit cu abnegație de cuscrul său, primarul Dumitru Pantazi!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site