RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Autotest antigen pentru diagnosticarea noului coronavirus, validat în România

An employee of a new Lufthansa corona quick test center shows the test devices at the airport in Munich, Germany, Thursday, Nov. 12, 2020. Lufthansa starts the first test runs for comprehensive Covid-19 antigen rapid tests on selected routes between Munich and Hamburg. (AP Photo/Matthias Schrader)

Veşti bune pentru cetăţenii statului român. Primul autotestul antigen Covid-19 dezvoltat și comercializat de către compania DDS Diagnostic pentru diagnosticarea noului coronavirus a fost validat oficial de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, pentru uz personal.

Conform DDS Diagnostic, testele sunt noninvazive, se pot folosit în orice moment al zile, fără supraveghere medicală și au o acuratețe de peste 98%.

Autotestul antigen pentru Covid-19, în farmacii şi magazine partenere

Având în vedere faptul că s-a validat primul autotest antigen în România, cetăţenilor li se aduce la cunoştinţa faptul că tamponul nazal se introduce doar 2-3 cm în nas.

Procesul de recoltare este identic cu acela prin care, cu un tampon, “se curăță” interiorul nării și nu creează niciun fel de neplăcere persoanei care dorește să se testeze pentru a verifica dacă este sau nu infectată cu SARS – CoV – 2.

  

Testarea rapidă rămâne principala metodă de limitare a infectărilor cu Covid-19, iar alegerea testului rapid ușor de utilizat și care să aibă acuratețea cea mai ridicată este esențială.

“Demersul de certificare oficială a testului rapid produs de noi ca Autotest s-a făcut cu scopul de a susține și ușura procesul de testare în masă și în România, așa cum au făcut și alte țări europene, precum Germania, Franța, Austria, prin validarea testelor pentru uz personal. Autotestarea permite deblocarea rapidă a multor domenii de activitate importante, cum sunt Educația, Cultura, HoReCa etc. Cel mai mare avantaj este faptul că, prin acest produs, testarea nu mai este condiționată de prezența personalului medical autorizat, ceea ce permite evaluarea simplă, eficientă și la scară largă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, a personalului HoReCa, și a celorlalte categorii socio-profesionale blocate de mai bine de un an din cauza pandemiei”, declară Dana Stan, fondatorul și liderul echipei de cercetare DDS Diagnostic.

DDS Diagnostic produce şi comercializează acest tip de teste, care sunt disponibile pentru achiziționare online, în rețelele de farmacii și magazinele partenere.

Românii se vor putea testa pentru Covid-19 în farmacii

Ordinul de ministru care permite testarea românilor pentru COVID-19 în farmacii a fost semnat. Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, menționa faptul că testarea în farmacii va ajuta la o raportare mai bună a infectărilor şi va fi făcută de profesionişti, la preţ mai mic sau chiar gratuit.

„Noi nu putem să stabilim un preț. Dar farmaciile pot oferi testare gratuit sau pot oferi contra unei sume, o suma rezonabilă,  pe care oricine să și-o poate permite, asta fost discuția.” a precizat fostul ministrul Sănătății.

„E un demers firesc. Dacă vrem, face parte din acele instrumente pe care le avem la îndemână dacă vrem să ne ferim de răspândirea virusului. Testarea în farmacii se face de către un profesionist și duce la o raportare mai bună.” a mai spus acesta.

Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor, a transmis faptul că farmaciile nu vor fi obligate prin Ordinul ministrului să efectueze teste.

„Există țări în care se fac testări gratuite, se fac injectari pentru COVID-19 și sigur că această este o veste bună. Sunt, însă, detalii care sunt importante. Farmaciile nu vor fi obligate și va fi pe baza de voluntariat. Trebuie stabilite condițiile minimale pe care să le îndeplinească spațiul de testare. Dacă vor face 10-20% din numărul total de farmacii, este o cifra rezonabilă. Asta înseamnă până la 1800 de farmacii”, a transmis Dumitru Lupuleasa.

bzi.ro

Related posts

13 noi medicamente intră pe lista celor compensate sau gratuite

Redacția

Noi reguli de călătorie. Persoanele care vor să ajungă în Anglia şi Scoţia trebuie să prezinte un test COVID negativ

Redacția

A fost aprobat în România primul vaccin meningococic tetravalent

Redacția
Încarcă...