O bază de date de 20 de ani cu imagini ale norilor și furtunilor, care poate fi răsfoită, creată de Centrul aerospațial german (DLR) din Berlin, ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum și unde apar fenomenele în atmosfera marțiană și ce ne pot spune acestea despre clima planetei Marte și a altor planete.
Imaginile din Atlasul norilor au fost captate de instrumentul High Resolution Stereo Camera (HRSC), care se află pe orbita navei spațiale Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA) din 2005.
Deși Marte are o atmosferă foarte subțire, numeroase formațiuni de nori și fenomene de furtună de praf se pot dezvolta din cristale de gheață de apă și dioxid de carbon, precum și din particule de praf.
„Norii de pe Marte sunt la fel de diverși și de fascinanți ca cei pe care îi vedem pe cerul nostru de pe Pământ, cu unele caracteristici unice pentru Planeta Roșie”, a declarat Dr. Tirsch.
Marte are o atmosferă foarte subțire
„Unul dintre fenomenele mele preferate sunt frumoasele străzi de nori – rânduri liniare de nori pufoși care se dezvoltă în jurul uriașei înălțimi vulcanice Tharsis și în zonele joase din nord în primăvara și vara nordică.
» Citește continuarea pe pagina autorului