RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Astăzi este Sf.Ștefan! La mulți ani sărbătoriților!

 

In cea de-a treia zi a Praznicului Nasterii Domnului, Biserica il sarbatoreste pe Sfantul Stefan, care se numara printre insotitorii lui Hristos, alaturi de Sfantul Ioan Evanghelistul. Cei doi au fost cei mai apropiati de Fiul lui Dumnezeu, deoarece sunt primii care au dat marturie suprema de credinta si dragoste: Sfantul Stefan prin moartea pentru Hristos, iar Sfantul Ioan prin imbratisarea fecioriei pentru Hristos.

  

 

Despre Sf. Arhidiacon Stefan se stie ca era evreu de neam si ca a trait in Ierusalim. Sf. Apostoli au ales 7 barbati tari in credinta pentru a fi diaconi, slujitori la adunarile primilor crestini, Stefan fiind cel mai de seama dintre acestia. Prigonit de evrei si acuzat ca huleste si strica Legea, el a aratat, cu dovezi din Scripturi, ca Legea se implineste prin Hristos, Mesia cel anuntat de profeti. Scos afara din cetate, Sf. Arhidiacon Stefan a fost ucis cu pietre in anul 33, deschizand lungul sir al mucenicilor crestini.

In pragul mortii, el a avut vedenia cerurilor deschise si a Fiului Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Iar cand pietrele il covarseau, el a strigat cu glas mare catre Dumnezeu pentru a fi primit la El. “Doamne, Iisuse, primeste duhul meu!”, pentru ca apoi, cazut in genunchi, sa-si dea duhul cerand iertare pentru ucigasii sai. “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”. Dumnezeiescul si întâiul mucenic Stefan, prin asa socotita lui cadere, a doborât pe împotriva-luptatorul diavol si s-a odihnit cu somnul cel dulce, aratând minunate moastele sale. Niste barbati evlaviosi au luat acele sfinte moaste, le-au pus într-o racla facuta din lemn de Persia, l-au acoperit si l-au asezat alaturi de templu.

Din anul 560, osemintele sale s-ar afla impreuna cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius in cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Tot astazi, peste 400.000 de mii de romani isi sarbatoresc onomastica. Cei care poarta numele de Stefan, Stefania, Stefana si alte derivate din acest nume sunt cei care vor avea astazi motiv dublu de sarbatoare.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Ciolacu, despre candidatura Gabrielei Firea la Capitală: N-am avut o discuţie în partid privind alt candidat / Să fim corecţi: Nu a avut nicio treabă cu azilele groazei

Redacția

Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer

Redacția

Simona Halep, mesaj de Anul Nou: “Mulţumesc 2023!! Tot ce se întâmplă se întâmplă cu un motiv”

Redacția
Încarcă...