NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

APIA: Fermierii care dau foc miristilor dupa treierat risca sa piarda subventiile

Fermierii care isi incendiaza miristile dupa treierat risca sa piarda platile directe la hectar, avertizeaza miercuri Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

APIA informeaza fermierii ca au obligatia de a respecta Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8), conform carora este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si a vegetatiei uscate pe pajistile permanente.

„Agricultorii care utilizeaza teren arabil, inclusiv pajisti temporare, nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita) inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare”, a mentionat APIA.

  

Agricultorii care incalca aceste cerinte risca sa li se taie 5% din suma calculata, „mergandu-se pana la excluderea de la sprijinul financiar aferent platilor directe”, a aratat APIA, intr-un raspuns transmis HotNews.ro.

Sanctiunile se stabilesc in functie de abaterile constatate in urma efectuarii controlului pe teren, avandu-se in vedere daca incendierea a fost provocata cu intentie sau din neglijenta. De asemenea, se iau in considerare criteriile privind gravitatea, amploarea, persistenta efectelor neconformitatii, precum si repetarea nerespectarii.

„Ca urmare a numarului mare de incendieri din anii precedenti, ca masura de prevenire si combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 si GAEC 8 sa fie incadrata la gravitate mare si sa-i fie atribuita sanctiunea maxima in acest sens, prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor”, a precizat APIA.

Controalele din teren se deruleaza in urma unui protocol incheiat de APIA cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

sursa hotnews.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Administratorii judiciari de la Siretul Paşcani vor să închirieze biroul directorului societăţii

Redacția

La Colegiul Național Mihail Sadoveanu s-au reluat ședințele la Clubul “Programare cu răbdare“

Redacția

Fermierul MIHAI MIRON originar din Cozmeşti a investit într-o FABRICĂ DE LAPTE CU PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site