NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital majorează din nou, prețurile la apă și canalizare. De la 1 martie, pășcănenii plătesc cu 0,55 lei mai mult

Operatorul regional de apă și canalizare majorează de la 1 martie prețul pentru serviciul de apă și canalizare. Decizia a fost aprobată în vara anului trecut, atunci când s-a aprobat strategia tarifară aferentă Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Iași.

În urma modificării, apa potabilă va avea un preț cu 31 de bani mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare vor crește cu 24 de bani/mc, valori care includ TVA.

                  Activități/serviciuPreț/tarif fără TVA lei/mcPreț/tarif cu TVA lei/mc
 Apă potabilă produsă, transportată și distribuită pe întreaga arie de   operare       4,71       5,13
 Canalizare/epurare pentru întreaga arie de operare                din care:       3,84        4,19
                          Canalizare     1,85      2,02
                           Epurare     1,99     2,17

În momentul de față, prețul apei potabile este de 4,42 lei/mc (4,82 lei/mc cu TVA), iar tariful la canalizare/epurare este de 3,62 lei/mc (3,95 lei/mc cu TVA). De la 1 martie prețul cu tot cu TVA pentru un metru cub de apă livrat, canalizat și epurat va fi de 9,32 lei, față de 4,1 lei cât practica în 2014 Prest Serv Apa.

Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile. În data de 10 februarie 2021, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) a semnat Contractul de finanțare nr. 488/10.02.2021 pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, care va cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare.

  

Printre altele, se vor construi 312 km de rețea nouă de apă potabilă și 256 km de rețea de aducțiune, 536 km de rețea nouă de canalizare, 50 de stații de pompare a apei potabile și 326 stații de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 stații de tratare a apei și 4 stații noi de epurare a apelor uzate.

Advertisements

Related posts

Proiect privind modernizarea pieței vale: Standurile mutate în hală, iar producătorii agricoli vor avea tarabe pe platou

Marius Parteni

Ovidiu Covaci: „Lipsa implicării societății civile este cauzată de mass-media! Domnul Popa nu este manipulat!”

Marius Parteni

Lipsa marilor proiecte lasă Paşcaniul şi în 2018 fără investiţii, susţin doi aleși locali

Marius Parteni
Încarcă...