RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital e în război cu o companie cu venituri de un miliard de dolari pe an

Compania „Louis Berger“ a contestat tot ce s-a putut contesta în privinţa unui contract de 80 de milioane de lei.

 

ApaVital vrea să dea de pământ cu una dintre cele mai mari companii de consultanţă din lume. Licitaţia privind contractarea serviciilor de asistenţă tehnică pentru pregătirea viitoarelor proiecte de investiţii în cadrul Progra­mului Ope­raţional Infrastructura Mare 2014-2020 trenează de un an şi jumătate din cauza contestaţiilor, multe dintre acestea fiind depuse de compania Louis Berger.

  

„S-a contestat fiecare pas, cât de mic, pentru motivele cele mai absurde. Ba Consiliul Naţional de Soluţionare a Contes­taţiilor, ba Curtea de Apel, ba din nou CNSC. Deja nu mai este vorba de nemulţumirea unui participant la o licitaţie, ci de rea-voinţă. Îi vom da în judecată pe cei de la Louis Berger, pentru că nu fac decât să blocheze procedura. Este una din practicile care au dus la scăderea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Cineva trebuie să-i tragă la răspundere. Vom solicita executarea garanţiei de participare (un milion de lei, n.r.). În plus, vom cere daune morale şi daune dacă vreo comună nu va reuşi să-şi implementeze proiectul de aducţiune a apei din cauza întârzierii“, a declarat directorul Apa­Vital, Ion Toma.

Contractul scos la licitaţie de ApaVital în iulie 2014 are o valoare estimată de 82 milioane lei. Câştigătorul licitaţiei ur­mează să realizeze proiectele tehnice din cadrul POIM, să asigure asistenţa tehnică pentru managementul pro­iectului şi supervizarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, ca şi a celor de construcţie a staţiilor de epurare sau tratare a apei potabile.

La licitaţie s-au înscris iniţial şase firme, din care au fost selectate trei. În aprilie anul trecut, firma Louis Berger a contestat faptul că nu a fost selectată, iar CNSC a dispus o lună mai târziu reevaluarea candidaturii sale. Asocierea condusă de Fichtner Environment a atacat la Curtea de Apel decizia CNSC, cerând res­pingerea candidaturii Louis Berger. La rândul său, firma Louis Berger a contestat toate societăţile ale căror oferte fuseseră declarate admisibile de către ApaVital.

„Nu ne aşteptam la contestaţii şi în această fază a licitaţiei“

FĂ O NOMINALIZARE PENTRU GALA ACTUALITATEA TV 2016

 

{module Fă o nominalizare pentru Gala Premiilor Actualitatea TV 2016}

În final, practic, toţi participanţii la procedură au ajuns să-şi conteste reciproc dreptul de a participa la licitaţie. Printr-o decizie emisă pe 15 iunie, CNSC a respins contestaţiile depuse de asocierea condusă de Fichtner Environment şi de către Louis Berger. Decizia CNSC a fost atacată în instanţă de Louis Berger. După respingerea acţiunii promovate de compania americană, ApaVital a trecut la analiza ofertelor financiare. Cea mai bună ofertă a fost depusă de asocierea Eptisa România SRL – Eptisa Servicios de Ingenieria SL din Spania, aceasta fiind declarată câştigătoare.

„Au venit cu o ofertă de 26-27% din valoarea estimată. Şi aici, Louis Berger a contestat. Chiar nu ne aşteptam la contestaţii şi în această fază a licitaţiei. Hai să zicem că la analiza ofertelor tehnice cel nemul­ţumit poate să spună că o prevedere a caietului de sarcini îl defavorizează şi îl ajută pe altul. Dar la ofertele financiare nu mai ai ce să conteşti. Se compară sumele cerute de fiecare şi atât“, a spusToma. 

Contestaţia înaintată de Louis Berger a fost respinsă de către CNSC. Decizia nu este încă definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel.

„Probabil că vom ajunge iar în instanţă, dar contractul va fi semnat. Conform legii, trebuie să semnez contractul cu firma câştigătoare în termen de 7 zile, şi asta vom face. Deja s-a întârziat îngrozitor de mult“, a încheiat directorul ApaVital.

Louis Berger Group este una din cele mai mari companii de consultanţă în domeniul ingineriei din lume, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ un mi­liard de dolari.

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Transporturile primesc cea mai mare alocare financiară din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă

Redacția

Rățoi i-a explicat în teren lui Pantazi cum trebuie realizate investițiile din jurul Palatului Administrativ

Marius Parteni

Restricții de circulație pentru mașinile grele

Redacția
Încarcă...