NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Anul acesta, porcul de Crăciun vorbeşte poloneza


Micii fermieri români, crescători de porci, sunt disperaţi: afacerea cu porci vânduţi în viu înainte de sărbători merge din ce în ce mai greu. Iar anul acesta, spre deosebire de alţii, în pieţele de animale vii au apărut animale de import, în special din Polonia şi Ungaria.

 

Caltaboşi, cârnaţi, slănină afumată şi, în special, şorici proaspăt. Cam ăsta ar fi avantajul celui care preferă să cumpere un porc în viu de Sărbătorile de Iarnă, în loc să cumpere carnea din magazine. În acest moment, preţul animalului în viu nu depăşeşte 10 lei pe kilogram în toată ţara. În general, mai ales în sud, se vinde chiar mai ieftin: 9 lei, 8 lei sau chiar 7 lei. Piaţa de animale din Călugăreni, de exemplu, este invadată acum, înainte de sărbători de animale de import.

“Eu am avut 100 de porci şi am vândut până acum 30 de animale. În acest moment, ce iau pe mere dau pe pere. Pentru a avea un minim de beneficiu, ar trebui să dau kilogramul cu 11 lei. Dar nu pot să fac acest lucru în măsura în care pe piaţa de animale vii din Călugăreni se vând duminică de duminică porci vii cu preţul de 8 sau 7 lei. Sunt porci de import, din Polonia şi Ungaria, crescuţi cu subvenţie puternică la ei în ţară. Nu ne putem lupta cu ei. Noi nu primim subvenţie aşa bună, iar acest lucru ne omoară”, ne-a spus Ionel Toma, 48 de ani, un bucureştean care a realizat în curtea casei bătrâneşti din Hulubeşti, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, o fermă de porci, care arată chiar foarte bine.

Citește articolul integral pe Libertatea.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Scene incredibile într-un tramvai la Iaşi. Vatmanul s-a luat la bătaie cu un călător (VIDEO)

Redacția

De unde vine expresia ”cântec de lebădă”?

Redacția

Efectul pe care l-ar putea avea regula „51% produse romanesti in magazine”. Patronii supermarketurilor pun insa o conditie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site