NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ANM: „De pe 23 noiembrie vine iarna. Nu va fi blanda”. Prognoza meteo pentru sezonul rece

Anul acesta va fi o iarna fireasca pentru Romania, incluzand fenomene extreme, cum ar fi ninsori abundente, viscole si ger, temperaturile putand ajunge in zonele joase si in jurul valorii de – 20 de grade noaptea, potrivit ANM.

 

Estimarile pentru vremea din perioada urmatoare au fost facute de Administratia Nationala de Meteorologie, joi, in cadrul Sesiunii Anuale de Comunicari Stiintifice.

  

Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, conditiile pentru instalarea iernii in Romania se vor crea dupa data de 23 noiembrie, in special in jumatatea de nord a tarii si in zonele de munte. Pe de alta parte, meteorologii nu pot prevedea deocamdata cand va fi prima ninsoare, acest anunt putand fi facut cu zece zile inainte de producerea fenomenului.

Directorul executiv ANM, Florinela Georgescu, a transmis ca mesajul meteorologilor este ca „trebuie sa ne pregatim pentru o iarna asa cum este normal sa fie in tara noastra, cu toate fenomenele extreme – ninsori abundente, intensificari ale vantului, adica viscole, urmate de perioade de ger”.

„Nu va fi acea iarna blanda care era asteptata”, a mai spus Georgescu.

Astfel, ea a precizat ca va fi cel putin un viscol in luna decembrie si cel putin doua, atat in ianuarie, cat si in februarie. Totodata, nu ar fi exclus si nici nefiresc ca in unele nopti de iarna, in zonele joase (in depresiuni si la campie), temperaturile sa ajunga in jurul valorii de – 20 de grade, asa cum anul trecut au fost -23 de grade. Nivelul precipitatiilor, care in decembrie, conform normelor climatologice, sunt mixte – ploaie si ninsoare, iar din ianuarie, preponderent ninsoare, va fi unul apropiat de mediile multianuale in unele regiuni ale tarii si excedentar in altele, potrivit estimarilor sezoniere realizate de catre Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, care au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Daca aceste estimari se realizeaza, dupa acest an agricol (septembrie 2011 – august 2012) excesiv de secetos, nu se va reface rezerva de umiditate a solului la nivel optim, dar urmatorul an agricol nu va fi unul catastrofal, a precizat Ion Sandu.

Pe de alta parte, chiar daca meteorologii estimeaza o anumita cantitate medie de precipitatii pe luna, ei nu pot prevedea daca aceasta va cadea pe tot parcursul lunii, intr-o saptamana sau intr-o zi, efectele fiind diferite in functie de aceste intervale, au mai explicat specialistii ANM. Conform estimarilor ECMWF, temepratura medie in luna noiembrie va fi de 4,2 grade, in majoritatea regiunilor valorile fiind apropiate de normele climatologice, exceptand nordul si nord-estul tarii unde local valorile termice vor fi sub mediile multianuale (1961-1990).

Media precipitatiilor in noiembrie a fost estimata la 43,9 litri/metru patrat, peste normele climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand sud-vestul si sudul tarii, unde acestea vor fi normale. In decembrie, temperatura medie va fi -0,6 grade, valorile fiind normale in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile sud-estice sunt posibile medii ale temperaturilor mai ridicate decat normele climatologice.

De altfel, in decembrie maximele vor fi intre 0 si 9 grade in medie pe tot curpinsul tarii. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi peste media multianuala in cea mai mare parte a teritoriului, iar in sud-est si local in vestul tarii acestea se vor situa in limite normale, media pe decembrie fiind de 43,2 litri/ metru patrat. De asemenea, in ianuarie, cand media temperaturilor va fi de -3,1 grade, vor fi inregistrate valori apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor, in timp ce in sudul si sud-estul tarii sunt posibile temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei.

Cantitatea de precipitatii, in medie 37,2 litri/ metru/ patrat, va fi apropiata de media multianuala, inregistrandu-se valori mai scazute in partile de nord-vest si sud-vest. Estimarile pentru intervalul noiembrie 2012 – ianuarie 2013 realizate de ECMWF nu pot include previziuni privind producerea unor fenomene extreme cu o durata scurta de manifestare.

sursa Telem.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Primăria a amenajat un loc de joacă pentru copii. Vezi unde se poate practica Parkour în Paşcani (VIDEO)

Răzvan Grecu

Spitalul Municipal de Urgență va avea un Centru de Transfuzii

Răzvan Grecu

Pierdere de apă pe strada din apropierea Colegiului ”Mihail Sadoveanu”

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site