RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Analize gratuite noi în pachetul de bază pentru depistarea diabetului

Medicul de familie va putea prescrie şi tratament cu Metformin pentru cei aflaţi în fază de pre-diabet.

Diabetul zaharat de tip II va putea fi prevenit şi diagnosticat mai repede, după ce medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) au solicitat Ministerului Sănătăţii (MS) modificarea unor prevederi în Contractul Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale pentru anii 2019 – 2020. Acestea au fost acceptate de MS, cu promisiunea că vor fi incluse în noile Norme la Contractul Cadru CNAS.

  

Astfel, printre modificări se numără introducerea unor investigaţii paraclinice pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice în pachetul de analize paraclinice de bază, dar şi introducerea hemoglobinei glicate în lista investigaţiilor pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Aici sunt incluse persoane cu valori modificate ale glicemiei, suprapondere sau obezitate, hipertensiune arterială, modificări ale profilului lipidic, vârsta de peste 45 de ani, rude de gradul I care au diabet zaharat.

Advertisements

„La ora actuală, abordarea corectă a diabetului, indiferent dacă ne referim la prevenţie sau managementul bolii nu se limitează doar la urmărirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc şi intervenţii prompte şi specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicaţii o reprezintă prevenţia şi diagnosticul precoce a diabetului, respectiv monitorizarea corectă a pacienţilor cu diabet“, se precizează în memoriul înaintat către MS.

De asemenea, medicii au mai solicitat şi posibilitatea de a recomanda tratamentul cu Metformin în cazul pacienţilor cu pre-diabet, care nu reuşesc să îşi ţină glicemia sub control prin schimbarea stilului de viaţă. Mai exact, aceştia sunt pacienţi aflaţi la limita dintre normalitate şi boală, cu glicemii mai ridicate decât cele normale, însă care nu sunt încă diagnosticaţi cu diabet.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Medicii din CPU Paşcani:”Mulţi pacienţi cu viroze, din fericire nu este epidemie de gripă”. 1360 de cazuri de gripă în întreaga ţară

Ema Roman

Vaccinul Moderna, eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii(studiu)

Redacția

Recomandări pentru persoanele cu simptomatologie respiratorie acută

Redacția
Încarcă...