RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

SOS învățământ? Sponsorizări de 3 miliarde, datorii de 9 ori mai mari! (INFOGRAFIC)

Rezultate școlare foarte bune, dar datorii enorme, investiții neplătite și nevoie urgentă de reparații: aceasta este imaginea sistemului de învățământ din municipiul Pașcani la sfârșitul anului școlar. Cifrele analizate mai jos sunt preluate din Raportul Comisiei de  Învățământ a Consiliului Local, prezentat în ședința ordinară din 30 august 2012.

Raportul subliniază rezultatele bune obținute de elevi la concursurile școlare, derularea a numeroase programe și proiecte educative și de formare a personalului, implicarea comunității locale în diferite activități ale școlilor și în finanțarea unor investiții sau acțiuni.

  

Dacă realizările sunt prezentate detaliat în Raport, situația financiară a școlilor este redată în cifre seci și fără a se încerca explicații ale cauzelor care au dus la situația de față. Este vorba, în primul rând, despre datoriile foarte mari la furnizorii de utilități și la investiții executate dar neplătite încă.

Populația școlară

În ultimii ani, numărul total de elevi școlarizați în Municipiul Pașcani a crescut ușor, dar numărul personalului didactic și nedidactic a scăzut, în principal datorită diminuării numărului profesorilor. Deși populația municipiului este în scădere și într-un proces de îmbătrânire, afluența crescută a elevilor este explicată prin atragerea mai multor copii din comunele din jurul orașului. Din 2009 până azi, cel mai mult au crescut efectivele de elevi ale Liceului Teoretic „Miron Costin” și al Liceului Economic „Nicolae Iorga”, cu peste 10 %. Numărul copiilor care au ales Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” a scăzut cu aproximativ același procent.

Finanțe, finanțe

Un aspect pozitiv al anului școlar 2011-12 a fost atragerea unor sume importante oferite de mai multe persoane fizice și juridice din municipiu. Cea mai mare parte din cei peste 300.000 de lei proveniți din sponsorizări au fost folosiți pentru reparații, achiziționarea de mobilier și alte materiale necesare și finanțarea unor activități școlare și extrașcolare. Topul sponsorilor este condus detașat de societatea ROMPAK, ce a finanțat cu sume destul de mari mai multe grădinițe din municipiu.

E posibil ca sumele extrabugetare de care au beneficiat școlile să fie mai mari, valoarea contribuțiilor colectivelor de părinți nefiind menționată. Pe de altă parte, datoriile acumulate la furnizorii de utilități, diferite materiale și constructori sunt foarte mari. Școlile au penalități și unii debitori au demarat acțiuni în instanță pentru recuperarea banilor.

Modul de finanțare a unităților școlare s-a modificat de la 1 ianuarie 2012, când a fost introdusă finanțarea per elev. Susținătorii legii ministrului Daniel Funeriu au apreciat că aceste măsuri vor crește competitivitatea între școli și vor conduce la finanțarea calității învățământului înainte de toate.

Școlile au datorii foarte mari și la alți furnizori de bunuri și servicii. Interesant este de observat că doar trei unități din municipiu au datorii la plata navetei profesorilor: Colegiile „Sadoveanu” și „Unirea” și Liceul Teoretic „Miron Costin”. Aceasta ar putea însemna că doar aceste școli au profesori navetiști. Celelalte sunt mult mai puțin atractive pentru profesorii din afara municipiului, și este posibil să sufere la capitolul calității actului educativ. În orice caz, prezența profesorilor navetiști se corelează cu rezultatele cele mai bune la examenul de Bacalaureat.

 Cele mai scumpe și cele mai ieftine școli din Pașcani

Cele mai mari datorii la utilități (în special la căldură) le-au acumulat școlile cele mai mari: cele două colegii și Liceul „Miron Costin”. Pe de altă parte, dacă raportăm sumele la numărul de elevi, topul celor mai „scumpe” unități de învățământ este dominat de grădinițe. Din graficul de mai jos se poate observa că nu este nicio corelație între mărimea școlii și cheltuielile cu utilitățile. Necesarul de utilități nu depinde de numărul de elevi (deci de numărul de clase și de dimensiunea clădirii) ci de alți factori (calitatea instalațiilor, calitatea izolației).

Pe partea opusă, cele mai mici datorii la utilități se înregistrează la școlile din suburbii (care nu sunt conectate la rețele) și la Școala Generală „I. Cantacuzino” (care pentru încălzire folosește centrala proprie). Aceste date interesante ar trebui să dea de gândit autorităților. Nu trebuie regândită strategia de asigurare a utilităților la unitățile școlare? Nu sunt mai rentabile centralele proprii decât conectarea la RAGCL? Nu sunt imperios necesare lucrările de izolație?

Pregătirile pentru noul an, gata și nu prea

Autoritățile locale consideră că sistemul școlar este pregătit pentru începerea noului an pe 17 septembrie, însă situația raportată de membrii Comisiei de Învățământ a CL nu este tocmai roză. Școlile din Blăgești și Gâștești nu au Autorizație Sanitară de Funcționare definitivă datorită grupurilor sanitare. Mai toate școlile au de rezolvat urgent reparații la instalații și la grupurile sanitare. În plus, problema datoriilor moștenite din anul școlar anterior va apăsa Bugetul Local și în acest an și va diminua posibilitatea investițiilor.

Concluzii

În condițiile finanțării per elev este greu de văzut cum se va reuși acoperirea strictului necesar – asigurarea utilităților – cât timp funcționarea unităților de învățământ va rămâne la fel. Este de presupus că școlile vor acumula facturi în același ritm, însă finanțarea va ține cont de numărul de elevi. Cele două nu sunt corelate în Pașcani.

Rezultatele școlare obținute în Pașcani sunt lăudabile. Cel mai bun indicator al performanței rămâne însă rata de promovare a examenelor de final de ciclu. Deși s-au obținut note mari atât la Bacalaureat cât și la Evaluarea Națională, rata de promovabilitate a școlilor din Pașcani este sub media județeană (dar peste media națională).

Puteți consulta aici Raportul Comisiei de Învățământ (.doc și .pptx)

Citește și: {loadposition articlescategoryload} {jathumbnail off}

Related posts

Colegiul Tehnic „CF Unirea” – participant la ultima mobilitate a proiectului european Leonardo Prod

Răzvan Grecu

Elevii care vor merge la școli profesionale vor putea să și muncească

Redacția

Tabără de vară ”Zâmbetul inimii” pentru copiii din Muncelul de Sus

Diana Marcu
Încarcă...