RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Am facut calcule: Banii mai merită păstraţi în bănci doar ca să-i fereşti de hoţi

Câştigurile la depozitele bancare au ajuns să fie aproape egale cu zero, iar în cele mai negre scenarii se poate ajunge să ridici mai puţin decât ai depus.  

Doriţi să puneţi bani deoparte pentru zile negre sau pentru o investiţie în viitor şi, pe deasupra, să obţineţi şi profit? Atunci iese din discuţie varianta deschiderii unui depozit bancar, deoarece nu vă veţi bucura de o bonificaţie relativ decentă la scadenţă. „Ziarul de Iaşi” a consultat ce dobânzi oferă în prezent mai multe bănci şi, luând în calcul comisioanele şi impozitele, au fost realizate mai multe „scenarii” pentru suma de 10.000 de lei. Aproape de fiecare dată, câştigul mult aşteptat se transformă în pierdere pentru cel care alege să economisească, mai ales dacă raportăm banii obţinuţi şi la rata inflaţiei. Cu toate acestea, potrivit celei mai recente statistici a Băncii Naţionale a României (BNR), în decurs de un an, totalul depozitelor populaţiei şi firmelor din judeţul Iaşi a crescut cu circa 50 milioane de lei, până la valoarea de 3,32 miliarde lei în februarie 2017.

Cum s-a realizat calculul

  

 

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au vizitat cinci dintre cele mai cunoscute bănci care activează pe piaţa locală şi au solicitat reprezentanţilor acestora informaţii privind dobânzile, comisioanele şi alte costuri aplicate depozitelor standard. Pentru realizarea calculelor au fost selectate ofertele disponibile pentru depozite cu scadenţa la una, trei şi şase luni, respectiv un an, de la Banca Comercială Română (BCR), Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale (BRD), Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. În cazul Raiffeisen Bank nu există posibilitatea de a constitui un depozit pe o lună sau cu scadenţa la trei luni, astfel că am calculat cu câţi bani puteţi rămâne după şase luni şi un an.

 

Poţi pierde 100 de lei dacă retragi banii de la ghişeu

 

La o primă vedere, se poate lesne observa faptul că cele mai mici dobânzi sunt la BCR, unde, pentru un depozit cu scadenţa la o lună, dobânda este de doar 0,10% pe an, la trei luni este de 0,25% pe an, la şase luni de 0,45% pe an, iar la 12 luni, de 0,70%. BCR practică şi cel mai mare comision pentru retragerea în numerar din cele cinci instituţii bancare analizate, de 1% din suma retrasă. De exemplu, dacă în prezent o persoană deschide un depozit pe o lună, apoi, la scadenţă, doreşte să retragă cei 10.000 de lei de la unul din ghişeele băncii, rămâne „în mână” cu suma de 9.900,69 de lei, adică pierde din start aproape o sută de lei din banii investiţi.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Ministrul Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august, în jurul a 15%

Redacția

BOMBĂ! „Șomerul“ Nichita, întâlnire de taină. Plan de revenire la ApaVital?

Redacția

Parlamentarii vor primi mai mulți bani pentru activitatea de la cabinete. Majorarea, votată în unanimitate

Redacția
Încarcă...