NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Afacerea arenda – Cât câştigi dacă îţi cedezi terenul agricol

Agricultorii din Moldova decid tot mai adesea să-şi cedeze terenurile, fiind conştienţi că nu dispun de utilaje performante pentru a valorifica la maximum suprafeţele.

Astfel, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, la nivelul judeţului Iaşi există în jur de 90.000 de proprietari de terenuri, dar cei care administrează efectiv suprafeţele sunt de trei ori mai puţini. Practic, în ultimii ani, a luat amploare fenomenul de comasare şi arendare a terenurilor agricole.

Potrivit agricultorilor ieşeni, pentru un hectar de teren arendat, proprietarul are posibilitatea să primească fie produse agricole, fie contravaloarea acestora în bani.

  

„Cei mai mulţi preferă să ia produsele, că la ce preţuri sunt acum la grâu nu-ţi prea convine să primeşti bani. Arenda este de 600 de kg de grâu la hectar, asta ar însemna în bani cam 360 de lei, ceea ce e foarte puţin. Mai bine iei grâul şi nu mai dai banii pe pâine“, a spus Costel V. (43 de ani). Agricultorul a adăugat: „unii arendaşi au profitat de faptul că tot ei iau subvenţiile de la APIA şi tu trebuie să plăteşti şi impozitul pe teren. Ei dau ţăranului maxim 400 de lei la hectar, dacă se calculează în bani, iar din subvenţia de la APIA iau şi 600 de lei la hectar. Practic, ei ies în avantaj. Dar pentru bătrâni sau pentru cei cu terenul departe de casă este o opţiune arenda, şi văd că tot mai mulţi aleg varianta asta“.

Advertisements

Ce se întâmplă în Moldova

La Neamţ, o situaţie exactă a terenurilor date în arendă nu este centralizată de oficialii din Agricultura judeţului. Fermierii nemţeni susţin că pentru a arenda un hectar de teren preţurile practicate sunt între 100-150 de euro/ha, în funcţie de calitatea solului, aşezare sau accesul la apă. O altă variantă practicată este plata în produse.

La Suceava, un hectar de teren agricol se arendează în satul Ioneasa, comuna Vadu Moldovei, la circa 15-20 de kilometri de oraşul Fălticeni, cu 200 de lei/an. Asta în condiţiile în care impozitul anual pe respectivul hectar este de 46 de lei. Sătenii îşi arendează terenurile, ca să nu le lase pârloagă şi să câştige câte ceva de pe urma lor. Problema este că parcelele sunt fragmentate şi în aceste condiţii nu se poate face agricultură performantă.

La Vaslui se merge strict pe produse şi arenda variază între 600 şi 800 kg/ha, grâu sau floarea-soarelui, în timp ce la Botoşani, arenda este de 350-500 kg/ha. Se preferă grâu sau porumb. Arenda poate ajunge la 800 kg/ha în Lunca Prutului, unde terenul este mult mai bun.

Practic, la nivelul Moldovei preţurile variază între 350 şi 550 de lei pe hectar, cu mult mai puţin decât în alte părţi ale ţării. În această perioadă, în judeţele din sudul României se oferă pentru arendarea unui hectar de teren arabil între 600 şi 800.

Aproape 10% din terenurile arabile ale judeţului Iaşi sunt exploatate de mari societăţi comerciale. Printre cele mai mari firme din domeniul agricol se numără SC Orgapic SRL, SC Agrocapital SRL, SC Moldova Ţigănaşi, SC Agricola Prut SRL şi SC Agrocomplex Lunca SA Paşcani. La nivelul judeţului Iaşi sunt în jur de 200.000 hectare de teren arabil.

Advertisements

sursa ziarulevenimentul.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

A aparut programul PRIMA MASINA

Redacția

Un senator vrea să oprească grindina în judeţul Iaşi

Ema Roman

Privatizarea CFR Marfă a eșuat. Deocamdată, nu se cunosc condițiile care nu au fost îndeplinite

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site