NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiSocial

Afacerea „50/20”: Statul plăteşte peste un milion de lei pe lună pentru refugiaţii cazaţi la Iaşi

Sute de ieşeni au găzduit refugiaţi ucraineni de la începutul războiului din statul vecin şi până în prezent. În unele cazuri, unii proprietari de locuinţe au renunţat să găsească chiriaşi pe piaţa liberă şi s-au orientat spre refugiaţi. Situaţii similare sunt şi în cazul unor proprietăţi care, până acum, erau închiriate în regim hotelier.

Unul dintre motive? Guvernul decontează 70 lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit: 50 lei cazare, iar 20 lei pentru masă. Un calcul simplu arată că, de exemplu, găzduirea unei familii cu trei persoane refugiate, timp de 30 zile, aduce proprietarului un venit potenţial de 6.300 lei.

Aceşti bani nu trebuie declaraţi la Fisc şi nu sunt impozabili, spre diferenţă de veniturile din închirierea pe piaţa liberă. Astfel, pentru proprietarii de locuinţe, potenţialul venit din „programul 50/20” devine şi mai atractiv.

În municipiul Iaşi, statul român a decontat, în perioada 1 martie – 31 august, o sumă totală de aproape 5,2 milioane lei în cazul persoanelor fizice care au găzduit ucraineni. Cele mai multe solicitări provin din cartierele Nicolina, Păcurari şi Tătăraşi, conform autorităţilor locale. Toţi cei care găzduiesc refugiaţi sunt supuşi anumitor verificări.

Advertisements
  

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), de sub autoritatea Primăriei, au efectuat peste 300 de controale în ultimele luni, dar nu au fost identificate cazuri în care proprietari de locuinţe să fi încasat sumele necuvenit.

În mediul online, atât pe grupuri de socializare cât şi pe site-uri de imobiliare, există numeroase anunţuri ale unor persoane care închiriază locuinţe prin „programul 50/20”. Cel mai des, cererea şi oferta se întâlnesc în grupuri Facebook.

O chirie de 350-400 euro versus 800 euro

O chirie medie pentru un apartament cu 2-3 camere în cartierele de unde provin cele mai multe solicitări ajunge între 350 şi 400 euro, în această perioadă fiind înregistrată o creştere faţă de zile obişnuite, având în vedere începerea anului universitar. În schimb, în exemplul cu găzduirea unei familii refugiate formată din trei persoane, venitul potenţial al proprietarului ajunge la aproape 1.300 euro.

Advertisements

Dacă scădem din această sumă circa 500 euro, bani ce reprezintă masa şi cheltuieli lunare de utilităţi, rezultă un venit de cel puţin 800 euro pentru proprietar, sumă dublă faţă de cea pe care acesta ar fi putut-o obţine pe piaţa liberă. De precizat că în situaţia pe care ne-au furnizat-o autorităţile locale nu s-a făcut referire la un număr mediu total de zile pe fiecare refugiat, iar calculul din exemplul dat este pur teoretic.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Fundă umană la Paşcani, pentru copiii cu autism

Ema Roman

Apariție extrem de rară în județul Iași: un pelican creț în Delta Moldovei

Redacția

Mai puţini bani pentru hrana elevilor nevoiași

Redacția
Încarcă...