Absolvenţii de liceu care nu au diplomă de Bacalaureat nu se mai pot înscrie la şcolile postliceale de asistenţi medicali generalişti şi moaşe.Viitorii asistenţi medicali trebuie să susţină obligatoriu 12 ani de studiu, plus „examenul de maturitate“.
„Din punctul meu de vedere, este o decizie absolut normală. Consider că ne aflam într-o situaţie de înjosire care nu mai putea fi acceptată. Să fii absolvent al unui colegiu de asistenţi medicali dar să nu ai Bac-ul dat mi se pare că scade nivelul profesiei. Eram printre cele foarte puţine ţări din întreaga lume care accepta o astfel de situaţie. Salut iniţiativa aceasta şi sper ca acum meseria de asistent medical să aibă un statut mai important, pe care şi-l merită“, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti şi al Moaşelor din România (OAMGMR), filiala Iaşi.
Ordinul Asistenţilor Medicali susţine aceste cerinţe speciale privind modelul de educaţie pentru viitorii asistenţi medicali cu scopul de a le facilita acestora accesul pe piaţa muncii din orice ţară a Uniunii Europene. Mai mult, după implementarea prevederilor tratatului de la Bologna în sistemul de învăţământ românesc, majoritatea colegiilor au devenit automat facultăţi. În aceste condiţii, admiterea la o facultate trebuie să se realizeze doar cu existenţa diplomei de Bacalaureat.
În anii trecuţi, la cele două şcoli postliceale de asistenţi medicali din Iaşi erau înscrişi şi patru candidaţi pe loc. Aproximativ 50% dintre aceştia nu promovaseră examenul de Bacalaureat.
sursa Flacara Iasului
Citește și: {loadposition articlescategoryload}