RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Taxa de poluare, restituită cu dobândă de la data plăţii

Cei care au obţinut în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, de poluare sau pentru emisii poluante vor primi şi dobânda fiscală care curge de la data plăţii acestor taxe, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecând un recurs în interesul legii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, în sensul că, pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, se aplică dobânda fiscală, care curge de la data plăţii acestor taxe, informează un comunicat al Avocatului Poporului. Conform deciziei ICCJ, dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătoreşti, este dobânda fiscală prevăzută de dispoziţiile art. 124 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu dispoziţiile cu art. 120 alin. (7) din acelaşi act normativ.

În aceeaşi decizie, ICCJ a mai statuat faptul că momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare şi taxă pentru emisii poluante, restituite în temeiul hotărârilor judecătoreşti, este reprezentat de data plăţii acestor taxe. În recursul în interesul legii formulat în data de 24 septembrie 2013, Avocatul Poporului a constatat că instanţele de judecată s-au pronunţat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului. Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plăţii sumelor încasate de administraţiile finanţelor publice din ţară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză.

  

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

România are al doilea cel mai mare decalaj al veniturilor dintre săraci şi bogaţi, din 7 ţări UE (studiu)

Redacția

Canon QX10 și HP DeskJet 2710 – soluții moderne home/office

Răzvan Grecu

Veşti bune pentru cei care nu au planuri de vacanţă. Preţul pachetelor turistice city-break în marile oraşe europene scad cu până la 40% în iulie-august. Unde poţi călători la preţ redus

Redacția
Încarcă...