NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

46 de candidați au fost validați de conducerea PNL să intre în lupta pentru un loc de primar în localitățile judeţului Iaşi

Conducerea PNL a validat primii 46 de candidaţi meniţi să intre în lupta pentru un loc de primar în comunele judeţului Iaşi. Dintre aceştia, 29 de liberali sunt deja în funcţie, iar pentru alte 17 comune păstorite în prezent de social-democraţi au fost nominalizaţi „potenţialii edili” .

  

 

Întrecuţi numeric de social-democraţii din judeţul Iaşi, liberalii s-au adunat în şedinţă de partid şi au trecut la validarea primilor candidaţi ai dreptei care vor fi aruncaţi în lupta alegerilor locale. Procesul s-a desfăşurat sub privirile şi îndrumarea celor doi co-preşedinţi ai partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prezenţi în inima Moldovei la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a se prinde în hora Unirii şi pentru a da startul oficial al precampaniei pentru alegerile ce vor avea loc pe data de 5 iunie.


46 dintr-o lovitură


Având în vedere că şansele liberalilor de a schimba legile electorale astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi sunt aproape nule, liderii PNL vor să exploateze la maximum resursele de personal din partid. Aşa se face că în cea mai mare parte, PNL propune pentru alegeri primari care sunt astăzi în plin mandat.

„Am încredere în primarii noştri, mai ales în condiţiile regretatei OUG 55. Să renunţi la tentaţiile ce le-au fost oferite de dragul comunităţii şi al devotamentului faţă de partid e un fapt firesc în alte state, mai puţin, poate la noi. Ştiu cu câtă hotărâre şi dorinţă abordează primarii liberali fiecare proiect. Sunt oameni care chiar se implică în comunitatea din care fac parte şi pe care vor să o dezvolte”, explică deputatul Costel Alexe, co-preşedintele PNL Iaşi.

Candidați PNL Iași la funcția de primar

validați în ședința BPJ Comasat Paritar al PNL Iași din data de 21.01.2016

Nr. Crt

Nume

Localitatea

1

Artenie Costel

Moţca

2

Benoni Moruzi

Aroneanu

3

Budeanu Iulian

Vânători

4

Buzatu Vasile

Todlrești

S

Ciobanu Mircea

Cristești

6

Ciobăniţi Constantin

Belceşti

7

Ciprian Aiojoaiei

Oţeleni

8

Constantin Chirilă

Prisăcani

9

Constantin Panţiru

Focuri

10

Damaschin Mirel

Dagâţa

11

Damian Butnaru

Mogoşești Siret

12

Dan Niţă

Miroslava

13

Doru Vornicu

Lungani

14

Dumitru Harabagiu

Costuleni

ÎS

Dumitru Lalu

Cepletniţa

16

Dumitru Prigoreanu

Meni

17

Fotea Constantin

Hârlău

18

Holicov Petru

Sineşti

19

loan Alexa

Podu lloaiei

20

losif Anton

Hălăucești

21

Ivănucă Alexandru

Trifești

22

Lazăr loan

Lespezi

23

Lungu Mihai

Voinești

24

Lupu Vasile

Popeşti

2S

Marius Pilntilie

Paşcani

26

Mihai Irimia

Răducâneni

27

Moloman Gheorghe

Fântânele

Mergând pe ideea revalidării mandatelor, din cei 46 de candidaţi care au primit avizul şefilor de partid, 29 sunt actuali primari. Depăşiţi numeric de social-democraţi, aleşii locali ai dreptei nu se lasă intimidaţi şi intră în campanie purtaţi de gândul că pot câştiga. „Eu zic că nu-i atât de adevărată ideea vehiculată în spaţiul public, potrivit căreia primarul în funcţie este avantajat, ceea ce ar duce neapărat la pierderea alegerilor în teritoriu. Cred că un primar nu va fi ales dacă nu a făcut nimic pentru comunitatea lui. În comune, politica nu se face ca la Bucureşti, unde omul este ales pentru culoarea politică. Aici omul te votează dacă are asfalt, dacă are canalizare şi apă, iar copiii au unde învăţa”, declară Benone Moruzi, primar al comunei Aroneanu, validat în funcţie din anul 2008.

28

Neculai Enea

Stolniceni Prăjescu

29

Nlcurluc Ionel

Şipote

30

Ovidiu Pricope

Bălţaţi

31

Paul Mursa

Plugari

32

Petre Antăluţ

Mirceştl

33

Popuţoaia Alin

Mlrosloveşti

34

Radu Ion

Valea Seacă

35

Rodica Popa

Mogoşeşti

36

Secrieru loan

Hărmăneşti

37

Tănase Ion

Popricani

38

Titi lacob

Şcheia

39

Turcu Măricel

Andrieşeni

40

Turcu Stelian

Leţcani

41

Turcuman

Roşcani

42

Valerlu Enclu

Cozmeşti

43

Vasile Butnaru

Brăeşti

44

Vasile Haldău

Rediu

45

Voinescu Daniel

Tansa

46

Zamisnicu Constantin

Probota


Deşi pe liberali i-ar avantaja organizarea alegerilor în două tururi, există primari în tabăra dreptei care susţin că un ales local iubit de comunitate va fi votat din primul tur. „Este o realitate că PSD este avantajat în judeţ dacă primarii sunt aleşi dintr-un singur tur, motiv pentru care şi eu mi-aş dori să se revină la prevederile legislative anterioare (organizarea alegerilor în două tururi- n.r.) pentru că se presupune că este mai legitim. Cu toate acestea, eu am ieşit primar de fiecare dată din primul tur, ceea ce mă determină să cred că în unele comune, unde oamenii sunt hotărâţi, nu îşi vor schimba părerea de la un tur al alegerilor la altul”, declară Vasile Buzatu, primarul comunei Todireşti. În ceea ce priveşte şansele PNL de a-i bate pe social-democraţi la alegerile din acest an, liberalul este mult mai rezervat. „Având în vedere că în judeţul Iaşi primarii PSD depăşesc numeric toate partidele, e greu de presupus că poţi scoate un număr mai mare la alegerile din iunie. Cred totuşi că bătălia mare se va da pentru oraşe, nu pentru comune!”, conchide Buzatu.


Traseiştii, strânşi cu uşa „de greii politicii”

O altă discuţie care face obiectul dezbaterilor în interiorul PNL îi vizează pe dezertorii din partid, care au plecat în alte tabere, pentru bani. Având în vedere că mai mulţi aleşi locali şi-au manifestat interesul de a se întoarce însă în PNL, liderii de la judeţ ai dreptei au mutat responsabilitatea traseiştilor în curtea membrilor Ligii Aleşilor Locali, care trebuie să hotărască dacă sunt de acord cu întoarcerea fiilor rătăcitori. Se pare totuşi că preşedintele acestei for este îngăduitor cu foştii colegi de partid, fiind dispus să le mai acorde o şansă.

„Având în vedere contextul în care au plecat, fiind ademeniţi cu bani, pentru a-şi duce la bun sfârşit proiecte esenţiale pentru comunităţi, nu văd de ce nu i-am primi înapoi. Au fost făcute presiuni foarte mari asupra acestora, iar astăzi cei mai mulţi nu se regăsesc în noile formaţiuni spre care au plecat, motiv pentru care vor să se întoarcă”, explică Moruzi, preşedintele Ligii Aleşilor Locali PNL, lăsând să se înţeleagă că dezertorii mai au o şansă în PNL. Mai mult, acesta susţine că încrederea în foştii colegi de partid nu s-a ştirbit, fiind conştient că mulţi dintre aceştia au plecat din dorinţa de a obţine finanţări.

articolul integral pe www.ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Ordonanța 13, pe masa CCR

Redacția

Dragnea: Am sfătuit orice organizaţie să nu mai ameninţe celelalte organizaţii din ţară

Redacția

PSD a contestat la CCR desființarea Institutului Revoluției Române condus de Ion Iliescu. Fostul președinte ocupa funcția pe viață

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site