NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

15 ianuarie – 170 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei româneşti”, Mihai Eminescu

Unul dintre cele mai de seamă genii pe care le-a putut oferi această țară, a fost, fără îndoială, marele geniu Mihai Eminescu.

Poetul, prozatorul și jurnalistul român, Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, a fost geniul care a tradus știința în limba poeziei. Nu degeaba este venerat, în Panteonul culturii noastre naționale, unde i-am acordat rangul de „Luceafărul poeziei româneşti”.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Anii copilăriei îl regăsesc la Botoşani şi Ipoteşti, unde are parte de libertate totală în mijlocul naturii, probabil acesta fiind și faptul pentru care, o bună parte din operele sale le dedică „Mamei natură”.

Între 1858 şi 1866, urmează cu intermitenţe şcoala la Cernăuţi și termină clasa a IV-a, fiind al cincilea elevi din cei 82 de colegi. După terminarea claselor primare, face două clase de gimnaziu și părăseşte şcoala în 1863. Revine ca privatist în 1865 şi pleacă din nou în 1866. În același an, Mihai Eminescu, a avut primele manifestări literare, debutând cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, dedicată profesorului de limba română, care murise în luna ianuarie a anului 1886. Poezia sa, apărută în broșura „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti”, a fost semnată Mihai Eminovici. La 25 februarie / 9 martie pe stil nou debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aş avea”. Iosif Vulcan a fost cel care i-a schimbat numele în Mihai Eminescu, care a fost adoptat apoi de poet şi ulterior şi de alţi membri ai familiei sale. În acelaşi an îi mai apar în „Familia” încă cinci poezii.

continuare pe www.ziarulunirea.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Mihail Sadoveanu – „Ceahlăul prozei româneşti”, 52 de ani de la trecerea la cele veșnice (VIDEO)

Redacția

Cuza a murit în urmă cu 142 de ani, la Heidelberg, Germania. Conspiraţia din spatele abdicării marelui domnitor român

Redacția

Fenomen astronomic foarte rar: Eclipsă de Lună şi Super Lună în aceeaşi noapte

Redacția
Încarcă...