NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România. 173 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a „Zilei Pompierilor din România”

Bătălia din Dealul Spirii de la București este un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de lupta ale ostașilor tinerei armate române moderne.

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Avem datoria să nu-i uităm pe eroii noștri, camarazi care au plătit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Să ne rugăm pentru odihna veșnică a colegilor noștri care acum ne veghează din ceruri.

Advertisements
  

13 SEPTEMBRIE – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

În fiecare an, la data de 13 septembrie este aniversată Ziua Pompierilor din România.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi organizează o serie de manifestări dedicate aniversării a 173 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a „Zilei Pompierilor din România”, după cum urmează:

Sărbătorirea zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România se va desfășura printr-un Ceremonial de depunere de coroane de flori la mormintele eroilor pompieri (Cimitirul Eternitatea Iaşi, Cimitirul Târgu Frumos şi Cimitirul din satul Sticlăria – comuna Scobinţi); o slujbă Te-Deum a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al pompierilor la Capela unității.

În perioada 11- 13 septembrie 2021

Între orele 10:00-16:00, va fi organizată “Ziua Porţilor Deschise”, activitate desfăşurată în subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi, Detaşamentul 2 Pompieri Iaşi, Secţia de Pompieri Paşcani și Secţia de Pompieri Târgu Frumos).

În zilele de 12 și 13 septembrie 2021

În data de 12 septembrie, între orele 10:00 – 18:00, iar pe 13 septembrie 2021, între orele 12:00 – 18:00, pe esplanada din faţa Complexului Palas – Zona Palatului Culturii, va avea loc o expoziție a autospecialelor și a tehnicii de intervenţie, vor fi efectuate exerciţii demonstrative cu privire la procedeele de descarcerare și acordare a primului ajutor în diferite situaţii.

De asemenea, vor fi organizate activități de informare a cetăţenilor și distribuire de materiale specifice campaniilor „R.I.S.C. ” „F.O.C.” și ”Nu tremur la cutremur”, pe esplanada Complexului Palas, în unităţile de învăţământ şi în zonele cu afluenţă mare de persoane (centre comerciale).

Persoanelor interesate în vederea participării la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ militar, li se vor prezenta oferta educaţională pe anul 2021.

Cu ocazia Zilei de 13 Septembrie, vor fi avansați în grad, înaintea expirării stagiului minim, opt pompieri militari, pentru rezultatele excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, de către inspectorul şef, colonel Ionuț – Ciprian Grădinaru, care v-a oferi tresele pentru doi ofiţeri (de la gradul de locotenent-colonel, la gradul de colonel și pentru gradul de maior de la gradul de căpitan), un maistru militar (de la gradul de maistru militar clasa a II- a, la gradul de maistru militar clasa I-a) şi cinci subofiţeri (de la gradul de plutonier adjutant la gradul de plutonier adjutant șef).

Advertisements

De ziua noastră, le mulțumim cetățenilor pentru încrederea acordată și îi asigurăm că suntem pregătiți să intervenim în situații de urgență, zi de zi, 24 de ore din 24.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Advertisements
Advertisements

Related posts

Cei mai buni sportivi și antrenori din anul 2016 premiați în cadrul “Galei Sportului Pășcănean”

Teona Gherasim

Delenii și vălenii din cele trei sate ale comunei Ruginoasa au încercat să se confrunte cu bice, după care au mers la Primărie să-l ure pe primar (VIDEO)

Ema Roman

Aleşii au votat: 24 iunie devine oficial ”Ziua Iei Românești”. Portul popular, o tradiție moștenită din generație în generație

Redacția
Încarcă...