RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Audiere publică la Iaşi pentru a trata problema şomajului la tineri

Sute de depoziţii au fost adunate în cadrul unui eveniment de dezbatere a problemei şomajului în rândul tinerilor şi a cauzelor care duc la neîncadrarea lor pe piaţă. Ieri, la Iaşi a avut loc o audiere publică pe această temă, desfăşurată în cadrul unui proiect cofinanţat cu fonduri europene. Aspectele discutate ieri se vor concretiza în propuneri înaintate parlamentarilor cu scopul obţinerii unor modificări legislative.

 

Ieri a avut loc la Iaşio audiere publică pe tema “Tinerii versatili – o necesitate pentru cerinţele imprevizibile de pe piaţa muncii?”, eveniment organizat în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni! Audierea s-a derulat în sala de conferinţe a fostei clădiri Romtelecom din Iaşi, beneficiarul proiectului în cauză, intitulat “Partener Activ şi Implicat”, fiind Academia de Advocacy. “Noi derulăm un proiect pe trei ani de zile, în cadrul căruia am organizat diverse confruntări publice într-o formă de audiere publică pe diverse teme. Am abordat problemele regionalizării, prevenţiei în sănătate iar acum abordăm problema tineretului pe piaţa muncii şi pe 30 mai vom avea în premieră naţională, o audiere publică virtuală, în care reprezentanţi din cinci regiuni de dezvoltare, în sistem de videoconferinţă, îşi vor spune părerea despre problemele legate de dialog social”, a declarat Radu Nicosevici, preşedintele Academiei Advocacy. La eveniment au luat parte reprezentanţi din mediul universitar, din mediul liceeal, din zona angajatorilor şi a patronatelor dar şi lideri sindicali, invitaţi veniţi din diferite judeţe ale ţării. “Derulăm o audiere publică pe această temă pentru că în toată Uniunea Europeană e o problemă extrem de gravă, problema şomajului la tineri. Tinerii, după terminarea studiilor, stau în şomaj şi asta este o mare problemă. Peste câteva zile, Comisia Europeană va propune un plan special pentru tineri, pentru a găsi o soluţie legată de această problemă iar în baza dezbaterilor, noi dorim să transmitem şi semnalul specific românesc, pentru că s-au făcut dezbateri în mai multe ţări pe acest aspect. Am făcut acest eveniment la Iaşi, pentru că noi considerăm că Iaşul un centru important din punctul acesta de vedere, un centru universitar dar şi o regiune în care problema şomajului la tineri este o problemă acută.  Sperăm ca la sfârşitul audierii publice şi în maximum două săptămâni, să prezentăm o sinteză cu toate punctele de vedere către decidenţii politici şi către toţi cei interesaţi şi care pot face o schimbare în bine”, a specificat Nicosevici.

  

Se cere o reformă în învăţământ

Acesta consideră că afirmaţia făcută de majoritatea profesorilor cum tânăra generaţie este plină de incompetenţi, leneşi şi tineri neinteresaţi, nu este una corectă, menţionând faptul că reforma, în primul rând, trebuie să se petreacă în zona de învăţământ, fiind vorba schimbarea în rândul cadrelor didactice a modului de a preda şi de a relaţiona cu elevii şi studenţii. “În ultimă instanţă, noi nu avem un punct de vedere, noi doar organizăm o dezbatere despre subiectul acesta, însă personal cred că trebuie schimbat modul de a  se preda. Ideea de tânăr versatil este ideea în care un tânăr poate să se descurce în mai multe situaţii, poate să gândească şi nu acumulează un volum de informaţii, doar pentru a avea o cultură generală, ci ea trebuie aplicată, abia atunci angajatorul este interesat să încadreze în muncă un tânăr. Atâta vreme cât tânărul este, în cel mai bun caz, un depozit de informaţii, angajatorul nu-l va angaja. Indiscutabil, sunt necesare schimbări şi în ceea ce priveşte materia predată tinerilor în şcoli. Este nevoie de mai multă practică în educaţie”, a mai adăugat preşedintele Academiei Advocacy.

În cadrul acestui eveniment, au fost prezentate depoziţii din partea cadrelor didactice, a reprezentanţilor mediului de afaceri, asociaţiilor şi patronatelor care au avut un cuvânt de spus pe tema abordată. Fiecare depozant a avut la dispoziţie câte trei minute pentru a veni cu propuneri ce ar duce la reducerea problemelor existente la capitolul încadrarea tinerilor pe piaţa muncii. Una dintre problemele ridicate de depozanţi, a fost şi cea cu privire la faptul că în sistemul educaţional se pune foarte mare accent pe memorare şi, din păcate, nu pe gândire. Totodată s-a vorbit despre importanţa intrării tinerilor în stagii de voluntariat, despre nevoia de a investi mai mult în profesori, iar un alt aspect a făcut referire la necesitatea ca “exerciţiile efectuate pe băncile şcolilor să aibă măcar o mică legătură cu ceea ce se întâmplă în viaţa reală”.  O altă depoziţie a propus modificarea curriculei şcolare şi adoptarea modelului german de educaţie, subliniindu-se totodată importanţa educaţiei financiar-bancare în şcoli, dar şi a unei formări pe plan personal, prin şlefuirea caracterului pentru cei care nu au primit “cei şapte ani de acasă”. Potrivit conducerii Academiei Advocacy, până la ora actuală sunt peste 200 de depoziţii scrise pe tema şomajului la tineri, depoziţii care au diverse puncte de vedere şi din care vor fi preluate toate ideile principale, pentru a fi valorificate într-un final de către decidenţii politici.

sursa flacara iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Crucea Roșie Pașcani recrutează voluntari

Redacția

Concediu de odihnă 2021. Ce se întâmplă cu zilele neluate în timpul anului

Redacția

Temperaturi mai mici decât în mod obişnuit, sub limita de ger, până la 8 martie

Redacția
Încarcă...