RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cativa copaci din judet au impreuna o varsta de peste 2.000 de ani

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) din Iasi vor realiza, pana la sfarsitul anului, un inventar al tuturor arborilor seculari din judet, protejati prin lege.

Iasul, atat la nivel de municipiu, cat si la nivel de judet, are numerosi arbori care au fost declarati monumente ale naturii si care sunt protejati. Ultima centralizare care a fost realizata in anul 2006 arata ca in judet au fost inregistrati 400 de copaci seculari. Majoritatea dintre acestia sunt stejari sau tei si sunt vechi de cateva sute de ani. Unul dintre cei mai vechi arbori din judet are incredibila varsta de 615 ani si este localizat in comuna Ciohorani. Este vorba de Parul lui Sticea, cel mai batran pom fructifer din Romania, denumirea lui provenind de la un satean care a avut gospodaria in preajma parului. In municipiu, specialistii in dendrologie si reprezentantii APM Iasi au inregistrat un tei care are o vechime de 600 de ani, situat in apropiere de manastirea Bucium si un stejar vechi de 450 de ani, localizat in aceeasi zona. Printre cele mai recente inregistrari ale unor arbori seculari se numara un stejar din curtea primariei Harlau, vechi de 319 ani, si un frasin care are varsta de 408 ani, ce se afla intr-o piata din centrul orasului. “S-au facut multe propuneri de inregistrari ale arborilor seculari. Pana acum i-am inregistrat pe cei doi de la Harlau. Probabil ca sunt multi anonimi, dar noi incercam sa-i gasim. Majoritatea arborilor au circumferinta de peste 100 de centimetri. In anul 2010 am participat la concursul Arborele Anului, unde am ajuns in finala de 12 arbori. Am luat locul 2 cu Teiul lui Eminescu si locul 9 cu Parul lui Sticea. O problema pe care am sesizat-o este pe drumul Iasi – Roman, in zona 3 Iazuri, unde 20 de arbori seculari vechi de peste 300 de ani au inceput sa se usuce si vrem sa vedem de unde provine aceasta uscare”, a declarat Ionel Lupu, presedintele Asociatiei Dendro-Ornamentale Anastasie Fatu, care a facut documentarea despre acesti copaci. Pana in prezent, specialistii au inventariat aproximativ 82 de arbori seculari in zona Copou.

sursa www.bzi.ro

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condiţiile şi ce valoare au voucherele

Iulia Huțanu

Strigătul de ajutor al unei mame: ,,Coastele îi vor perfora plămânii în lipsa unei intervenţii chirurgicale de urgenţă!” 

Redacția

Febra Sărbătorilor: Cum faci față stresului din această perioadă

Redacția
Încarcă...