RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

IPJ IAȘI:Conștientizează riscurile din trafic pe timp de iarnă! De sărbători, circulați în siguranță!

În fiecare iarnă ne confruntăm cu un număr mare de incidente în trafic, în fiecare iarnă, Poliţia Rutieră impulsionează participanţii la trafic să adopte o conduită preventivă adecvată condiţiilor de trafic.

 

Având în vedere faptul că, în următoarele zile este anunţată o înrăutăţire a condiţiilor meteo prognozându-se posibilitatea îngheţului şi a ninsorilor repetate, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi asigurarea unui climat de siguranţă în trafic, Serviciul Rutier Iaşi, este alături de toţi conducătorii auto cu următoarele

  

 

RECOMANDĂRI POLIȚIE:

  Conduceţi prudent, evitaţi consumul de alcool şi nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi prea obosit;

  Acordaţi atenţie informărilor asupra condiţiilor meteo şi nu porniţi la drum fără a avea maşina echipată corespunzător condiţiilor de iarnă;

 Conduceţi cu viteză redusă, indiferent dacă starea drumului poate părea bună iniţial, ulterior pot apărea porţiuni cu gheaţă sau zăpadă! Vă reamintim că limitele de viteză pentru circulaţia pe timp de iarnă sunt de 30 de km în localităţi, respectiv de 50 de km pe oră înafara acestora.

  Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei; Compoziţia specială a cauciucului pentru iarnă asigură o mai bună aderenţă şi posibilitatea de a frâna pe o distanţă mai scurtă!

 Se acordă atenţiei deosebită autovehiculelor cu greutatea de peste 3,5 tone, care trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Vă reamintim că, pentru neechiparea corespunzătoare cu anvelope de iarnă şi dispozitive antiderapante, se dispune retragerea certificatului de înmatriculare şi aplicarea unei sancţiuni cu amendă de la 630 la 1.470 lei ( între 9 şi 21 de puncte amendă)

 Înainte de plecare, îndepărtaţi zăpada sau a gheaţa de pe parbriz, lunetă şi oglinzile retrovizoare, iar în timpul mersului utilizaţi sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea parbrizului. Folosiţi totodată şi sistemul de dezaburire al lunetei, astfel încât să aveţi vizibilitate maximă!

  Dotaţi-vă maşina cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip, săculeţul cu nisip, cablul de tractare, vesta reflectorizantă, triunghiul reflectorizant pentru semnalizarea avariilor şi trusa medicală!

  NU FRÂNAŢI! Dacă autovehiculul dumneavoastră începe să derapeze deplasarea maşinii se poate corecta prin virarea volanului şi reducerea vitezei prin utilizarea „ frânei de motor ”.

  Dacă aveţi ABS, amintiţi-vă ca sistemul cere o distanţă mai mare decât cea obişnuită pentru a opri maşina. ABS-ul nu vă opreşte maşina mai repede, ci mai sigur, dar, pe de alta parte, blocarea roţilor duce la pierderea din controlul asupra direcţiei de deplasare. Odată ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, pneurile devin dureşi îşi pierd din aderenţă. Pe un drum înzăpezit, îngheţat sau cu polei, coeficientul de aderenţă tinde spre zero, iar şofatul dumneavoastră ar trebui să fie cât mai temperat în reacţii fără accelerări rapide sau frânări brutale.

 Păstraţi-vă calmul la volan! Panica nu va face decât să vă diminueze puterea de reacţie şi capacitatea creierului de a lua decizia cea mai bună pentru evitarea unui accident.

  Pietoni, vă recomandăm să manifestaţi o atenţie deosebită când intenţionaţi să traversaţi partea carosabilă, să circulaţi numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din partea stângă a drumului pe sensul dumneavoastră de mers!

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

Related posts

Aproximativ 1.300 grame de droguri descoperite la vama Sculeni

Redacția

Ţigări de contrabandă disimulate în borcane cu şuncă de porc şi cutii cu pudră de cacao

Redacția

Bărbat din Moțca cercetat penal. A fost depistat în trafic fără permis

Redacția
Încarcă...