RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

După 6 ani de aşteptare,Moldova are din nou elicopter SMURD

Ieri, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe, a fost prezentat noul elicopter SMURD ce va deservi judeţul Iaşi şi zona Moldovei. La evenimentul au fost prezenţi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat, ministrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) Mircea Duşa, dr. Vasile Cepoi, consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, primarul Gheorghe Nichita, preşedintele CJ Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

 

Aparatul de tip EC 135 Eurocopter a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind  predat în administrare Ministerului Administraţie Internelor, urmând să asigure toate urgenţele medicale din judeţele Moldovei. După accidentul aviatic petrecut în ianuarie 2006, în urma căruia şi-au pierdut viaţa patru persoane, la SMURD Iaşi a mai operat un elicopter militar din cadrul MAI. „Ne bucurăm să redăm Iaşului elicopterul de care avea nevoie. Le urez cer senin piloţilor, dar şi echipelor medicale care vor efectua misiuni de salvare. Acesta este al patrulea elicopter achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, urmând ca al cincilea aparat de zbor să fie alocat unităţii  SMURD din Craiova”, a precizat dr. Raed Arafat.

  

Avion medical pentru urgenţele din toata ţara

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii anunţat că s-a achiziţionat şi avionul medical  din fondurile strânse din campania 2 la sută pentru SMURD. „Împreună cu MAI, am început procedurile de instruire a piloţilor care vor conduce aeronava medicală, urmând ca apoi avionul să fie operaţional pentru a transporta cazurile din ţară la Bucureşti, pentru a mai degreva astfel elicopterele SMURD. Eforturile pentru aceste realizări sunt uriaşe, atât din partea Ministerului Sănătăţii, cât şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Vreau să mulţumesc şi preşedintelui Consiliului Judeţean, care va construi o bază aeriană pentru elicopter, iar colegilor de la SMURD le doresc succes şi să aibă cât mai puţină nevoie de acest aparat”, a declarat dr. Arafat.

Şi ministrul MAI Mircea Duşa a subliniat importanţa parteneriatului realizat între ministerul pe care îl conduce şi Ministerul Sănătăţii. „Între Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe şi Ministerul Sănătăţii este un parteneriat de succes, care vine în slujba cetăţeanului. În urma acestui parteneriat, am stabilit ca întreţinerea tehnică a aparatelor de zbor din cadrul SMURD să fie suportate de MAI, care deţine toate condiţiile tehnice. Mă bucur că dr. Arafat s-a zbătut pentru proiectele sale şi are o atenţie deosebită pentru medicina de urgenţe din România şi SMURD. Vreau să le urez succes piloţilor şi echipei medicale care îşi pun de fiecare dată viaţa în pericol în slujba cetăţeanului. Vreau să asigur echipa medicală că sunt pe mâini bune. Primul zbor l-am realizat de dimineaţă de la Bucureşti la Iaşi”, a precizat  Mircea Duşa.

În primul zbor, elicopterul a fost pilotat chiar pe şeful Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul MAI, generalul Dorel Grădinaru, însoţit de echipa de piloţi care vor efectua misiunile de zbor la Iaşi – căpitan-comandor Cătălin Dache şi locotenent-comandor Lucian Lupescu.

Moment de reculegere pentru victimele accidentului aviatic

Tot în cadrul ceremoniei de inaugurare, preşedintele CJ Cristian Adomniţei a cerut celor prezenţi să ţină un moment de reculegere în memoria membrilor echipajului prăbuşit în 2006: medicul de medicină de urgenţă Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, precum şi piloţii căpitan comandor Mihai Valentin Stănescu şi căpitan comandor Augustin Toma. „Pe lângă elicopter, Iaşul va avea şi Spitalul Regional de Urgenţe, prin colaborarea între autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţii, dar şi sprijinul pentru din partea ieşeanului nostru, dr. Vasile Cepoi. pentru realizarea acestui  proiect”, a promis Cristian Adomniţei. La rândul său, primarul Gheorghe Nichita a amintit că proiectul SMURD a prins viaţă la Iaşi cu sprijinul municipalităţii. „Am avut ocazia să-l cunosc în 1997 pe dr. Raed Arafat. când se străduia să convingă autorităţile să implementeze SMURD în judeţele din ţară. Am luat în braţe acest proiect şi l-am sprijinit pentru ca el să fie implementat şi în judeţul Iaşi”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Mai menţionăm că ieri a fost inaugurat şi Dispeceratul  Medical Integrat, de unde se va coordona toate urgenţele venite prin sistemul de urgenţe 112. „Până acum, acest sistem funcţionează în 12 judeţe din ţară, urmând ca până la sfârşitul anului să  fie implementat în 20 de judeţe”, a precizat Raed Arafat.

sursa Evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Spitalul Municipal de Urgență va avea un Centru de Transfuzii

Răzvan Grecu

Municipalitatea a sesizat Poliția Pașcani privind un fals în acte publice la o licitație de câteva milioane de euro

Răzvan Grecu

Ședință de Consiliu Local, aferentă lunii martie

Redacția
Încarcă...