NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Care mai sunt conditiile pentru un credit Prima Casa. Scurt ghid

Cei care doresc sa isi cumpere o casa sau sa construiasca una si doresc sa apeleze la un credit acordat prin intermediul programului Prima Casa, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

 

Accesarea unui credit Prima Casa are o serie de avantaje, avans si dobanzi mai mici, dar si unele dezavantaje, cum ar fi suma maxima care poate fi acordata sau restricitii privind eligibilitatea.

  

Principala restrictie se refera la proprietatile pe care le detineti

Cei care pot accesa un asemenea credit, sunt persoanele fizice care nu detin la data solicitarii imprumutului in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia nici o locuinta sau care detin cel mult o unitate locativa, dobandita in afara programului Prima Casa, in suprafata utila mai mica de 50 mp.Astfel, nu puteti apela la un credit prin programul Prima Casa daca aveti deja o locuinta in suprafata utila mai mare de 50 de mp sau aceasta a fost dobandita tot prin intermediul programului.Programul, asa cum este si denumit “Prima Casa”, doreste sa ii ajute pe cei care nu au o locuinta in prezent si au cel putin varsta de 18 ani.

Trebuie sa dispui de un avans minim de 5% din valoarea imobilului

Un avantaj principal al acestui program il reprezinta avansul minim de doar 5 procente din valoarea de achizitie sau constructie a imobilului, in conditiile in care pentru un credit ipotecar in euro avansul minim este de minim 25% sau 20% pentru cei care realizeaza venituri in euro. La creditele ipotecare in lei avansul este mai mic, de 15 procente, insa dobanzile sunt mult mai mari.Pentru cei care nu detin avansul necesar, care poate ajunge la 3000 euro, in cazul in care imobilul cumparat are valorea de 60.000 euro, exista solutia unui credit de nevoi personale cu sau fara garantii ipotecare.

Se acorda credite si pentru constructie locuinte

Programul nu se limiteaza doar la acordarea de credite pentru achizitia unui imobil existent, doritorii pot primi finantare si pentru construirea unei locuinte, caz in care si valoarea imprumutului este mai mare, acesta poate ajunge pana la 66.500 euro sau echivalent lei, fata de maxim 57.000 euro la achizitia unei locuinte finalizate.La valoarea maxima de 66.500 euro se califica locuintele noi construite in baza unei autorizatii emise dupa data de 22.02.2010, si cele care urmeaza sa fie construite de catre beneficiari individuali.

Dobanzi mai mici pentru Prima Casa

In prezent dobanzile pentru credite Prima Casa sunt cu mult mai reduse fata de creditele ipotecare sau imobiliare destinate achizitiei sau constructiei unei locuinte. Pentru un credit Prima Casa in euro, varianta preferata de majoritatea celor care sau imprumutat prin acest program, dobanda este formata din marja fixa a bancii de maxim 4 procente la care se adauga Euribor la 3 luni.Datorita scaderii indicelui Euribor 3M din ultimul an, cu aproape 1.5 procente, dobanda anuala efectiva a coborat pana la valori de 4.5% pe an. Pentru varianta in lei, dobanda este formata din indicele Robor la 3 luni la care se adauga marja fixa a bancii de maxim 2.5%.Pe langa dobanda, mai platiti si un comision anual de 0.49%, aplicat la jumatate din valorea finantarii.

Nu poti vinde imobilul in primii cinci ani

Prin accesarea unui credit Prima Casa nu poti sa instrainezi imobilul achizitionat in primii cinci ani de la data dobandirii acestuia. Dupa expirarea acestui termen, cedarea contractulului de credit catre o alta persoana, presupune intrunirea de catre aceasta a conditiilor de eligibilitate ale programului Prima Casa. In cazul in care vanzarea se efectueaza dupa cei cinci ani catre un tert care nu isi finanteaza achizitia printr-un imprumut Prima Casa, nu exista restrictii suplimentare.

Imobilul trebuie asigurat si sa detina certificat energetic

Pentru imobilul achizitionat printr-un credit Prima Casa trebuie sa incheiati o asigurare impotriva tuturor riscurilor, care sa fie cesionata in favoarea Ministerului Finantelor Publice, si a bancii, pentru intreaga perioada de acordare a imprumutului.In cazul creditelor acordate pentru construirea imobilului este necesara si asigurarea lucrarilor de constructii si montaj a locuintei aflata in constructie.In plus, imobilul achizitionat prin acest program trebuie sa detina un certificat energetic care sa ateste eficienta acestuia din punct de vedere termic, dar si sa nu fie revendicat sau sa existe litigii cu privire la acesta.Nu in ultimul rand, la fel ca pentru orice imprumut, trebuie sa demonstrati bancii ca realizati venituri suficiente pentru achitarea creditului.

 

sursa moneycenter.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Iaşul are cinci campioni în Business, pe regiunea Moldovei! Doi sunt în Paşcani!

Redacția

Alocații mai mari pentru copii începând cu această lună

Redacția

Executorii scot la vânzare vila de lux a omului de afaceri Dinu Apăvăloaei, fost consilier județean PSD!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site