RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ziua mondială a filosofiei

Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. În 2016, această dată este 17 noiembrie.

 

Cu prilejul Zilei mondiale a filosofiei din 2016, Irina Bokova, directorul-general al UNESCO, a arătat că: ”în fața complexității lumii de azi, reflecția filosofică este, mai presus de toate, un apel la modestie, la o perspectivă de ansamblu, un îndemn la dialog rațional și la găsirea, împreună, a soluțiilor pentru provocările care încă ne depășesc. Filosofia este cea mai bună metodă de a educa cetățenii și de a-i pregăti să depășească limitările intelectuale și prejudecățile. Cu cât sunt mai mari provocările, cu atât mai multă nevoie este de filosofie pentru a afla cum putem menține pacea, înțelegerea și dezvoltarea durabilă”, potrivit www.unesco.org.

  

Inițiativa aniversării acestei zile îi aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Este o sărbătoare a progresului intelectual, atât la nivelul diverselor culturi, cât și la nivel individual.

Etimologic, termenul de ”filosofie” înseamnă ”dragoste de înțelepciune”. Conform DEX, filosofia este știința constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale.

Ziua mondială a filosofiei nu urmărește atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, și nici a sistemelor metafizice sau a diverselor școli de gândire. Se urmărește, mai întâi de toate, formarea și încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să învețe să își pună întrebări, să gândească critic și să evite prejudecățile și concluziile grăbite, superficiale.

Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinței generale UNESCO, s-a afirmat că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică și independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare, cât și toleranța, acceptarea altor puncte de vedere”.

În 2014, manifestarea s-a axat pe sublinierea importanței gândirii și dialogului bine argumentate.

Sursa: agerpres.ro

Related posts

Protopopul Gheorghe Muraru va fi instalat preot, la Biserica ”Sf.Voievozi” Pașcani

Oana Cordoneanu

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie, considerat cel care aduce ploaia pe pământ / Tradiția spune să nu lucrezi, pentru a nu cădea grindina, şi să nu mănânci mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora

Redacția

Expoziție la Casa de Cultură din Pașcani, dedicată vrednicilor olari din Târgul Lespezilor

Redacția
Încarcă...