Pe 4 iulie se împlinesc 143 de ani de când a luat ființă Societatea Crucea Roşie din România, singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării. Află cum poți deveni voluntar Crucea Roșie, cum poți ajuta și la ce te ajută asta pe tine.
În România, Crucea Roșie are peste 6.000 de voluntari. În fiecare zi, cei care își doresc să dea o mână de ajutor persoanelor care se află în dificultate, fie că vorbim despre oameni fără adăpost sau oameni care au probleme de sănătate, pot deveni voluntari la Crucea Roșie.
Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică – se arată pe site-ul Crucea Roșie România.
Cum poți ajuta ca voluntar Crucea Roșie
Crucea Roșie este cea mai organizație umanitară la nivel național și mondial. Ca voluntar Crucea Roșie poți să te implici într-o varietate de proiecte și domenii, în functie de aptitudinile si preferințele tale:
Intervenție în caz de dezastre:
-poți fi parte din Detașamentele pentru intervenție în caz de dezastru;
-acordarea primului ajutor de bază.
Social:
-programe sociale pentru asistarea persoanelor fără venituri;
-pregătire și distribuire de pachete cu alimente, îmbrăcăminte, sau jucării pentru persoane fără venituri, bătrâni din centre rezidențiale, refugiați;
-informare pe diferite teme de natură socială; sprijinirea copiilor din centrele de plasament, sprijin moral și material vârstnicilor din căminele-spital și centre rezidențiale pentru vastnici;
-servicii de îngrijire la domiciliu și medico-sociale pentru persoane vârstnice;
-programe de dezvoltare comunitară;
-campanii pe teme legate de prevenirea traficului de ființe umane.
Sănătate:
-campanii de promovare a sănătății (educație sexuală, alimentație sănătoasă, prevenirea fumatului sau a utilizării drogurilor, prevenirea injectării cu virusul HIV, prevenirea tuberculozei etc).
Activități cu caracter general în cadrul Crucii Roșii Române:
-promovarea și difuzarea Dreptului Internațional Umanitar;
-campanii de promovare și protecție a emblemei de Cruce Roșie;
-campanii de prevenire a traficului de ființe umane;
-organizarea de tabere pentru tineret și voluntari;
-organizarea de training-uri și seminarii pe diverse teme;
-organizarea de evenimente cu ocazia lunilor Crucii Roșii Române (Mai și Septembrie).
Administrativ:
-tehnoredactare de materiale, realizarea de publicații, pagini web;
-traduceri;
-realizarea revistei presei;
-organizare de evenimente.
De ce este bine să fii voluntar Crucea Roșie
Pe lângă faptul că a fi voluntar Crucea Roșie te ajută să faci ceva deosebit cu viața, să faci un bine și să fii folositor celor care se află în suferință, sunt și beneficii pentru persoanele care aleg să se alăture celor 6000 de voluntari
Cursuri gratuite – Fiecare voluntar de Cruce Roșie participă la cursuri de instruire privind Mișcarea și Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii. În funcție de abilitățile și preferințele sale, voluntarului nou înscris îi este repartizată o anume activitate pentru care beneficiază, de asemenea, de instruire.
poți beneficia de instruire pentru a deveni membru în Detașamentele pentru intervenție în caz de dezastru;
poți beneficia de instruire pentru acordarea primului ajutor de bază.
îți poți forma deprinderi utile și poți învăța lucruri noi;
poți căpăta experiență în vederea obținerii unui serviciu mai bun;
adaugi experiența în CV-ul tău. Voluntariatul reprezintă experiență în domeniul ales. La fel cum procedezi cu joburile pe care le-ai avut, notează-ți în CV perioadă în care ai făcut voluntariat, poziția pe care ai ocupat-o și ce a implicat postul respectiv. Faptul că nu ai fost plătit nu face munca ta mai puțin importantă. Menționează-ți rezultatele și chiar premiile pe care ai reușit să le obții cu voluntariatul și tratează acest subiect cu seriozitate, fără să sări peste detaliile importante.
Cum poți deveni voluntar Crucea Roșie
Pentru a deveni voluntar Crucea Roșie trebuie să ai 16 ani împliniți. Procedura nu este deloc complicată. Doritorii pot trimite un formular de înscriere la sediul Crucea Roșie cel mai apropiat de locuința lor și apoi pot stabili o discuție cu persoanele care se ocupă de recrutarea voluntarilor pentru a afla cum se poate integra în familia de 6000 de voluntari Crucea Roșie România.
Formularul de înscriere și mai multe detalii se pot găsi pe crucearosie.ro
articolul integral pe www.a1.ro