RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Zid de 9 miliarde în Parcul Peștișorul. Consilierii consideră suma exagerată, NewsPascani.com estimează lucrarea la 4 miliarde. Vezi calculele!

Zece consilieri PSD cărora li s-a alăturat democrat liberalul Emil Crăciun, și-au dat votul pentru ca din bugetul local să se cheltuie aproximativ 9 miliarde lei vechi, pentru reabilitarea zidului de susținere a malurilor din Parcul Peștișorul, pe care urmează să fie montată o mână curentă.

Ei au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției, care au fost stabiliți pe baza unei expertize, efectuate de către un specialist, care a costat 27.000 lei. La momentul realizării acesteia, consilierii locali nu votaseră un proiect care să aprobe o astfel de expertiză.

Zidul care va fi refăcut este cel care susține terenul dinspre parc. Conform datelor prezentate de executiv, vor fi refăcuți 211 metri liniari de zid.“Trebuie să demolăm tot acest zid și să-l refacem. Asta a constatat expertul. Alocăm acum o sumă de bani pentru a putea porni licitația, iar ulterior, după ce vom contracta creditul de 2 milioane lei pentru cheltuielile neeligibile din cadrul PIDU, vom asigura și diferența de bani“, a declarat primarul Dumitru Pantazi.

  

Costurile sunt prea mari. Asta au spus o parte dintre consilierii locali, prezenți la ședință.”Suma alocată pentru această investiție. Pe ce se cheltuie acești bani?”, a subliniat Iona Ioniță, consilier PDL.

De asemenea, liberalul Neculai Enea i-a atras primarului atenția prin faptul că această sumă de bani este una foarte mare pentru lucrarea de care vorbim, cu care s-ar fi putut realiza alte lucrări în municipiu.”Credeți că eu nu aș fi vrut să investesc banii într-o stradă? Nu fură nimeni nimic. Asta au spus specialiștii. În urma licitației sperăm să obținem un preț mai bun“, a mai precizat primarul Pantazi.

În cele din urmă proiectul a trecut cu votul aleșilor din PSD și a al unui consilier PDL, Emil Crăciun.

Pentru acest zid se vor turna 850 mc de beton hidrotehnic, ceea ce face această investiție și mai dubioasă, întrucât înălțimea minimă a zidului este de 2 m, iar cea maximă este 2,5 m conform măsurătorilor reporterilor noștri. În documentație, expertul a considerat că zidul are o înălțime de 2 m și cea maximă de 3,5 m, dar și o lățime maximă de 0,4 m. Nu știm unde a găsit expertul acea adâncime maximă și pe ce distanță se întinde aceasta, pentru că în expertiză nu este explicat.

Astfel, pentru o înălțime medie de 2,5 m pe toată lungimea zidului și o grosime de 0,4 m rezultă 211 mc de beton. La aceștia se adaugă fundația zidului unde cu indulgență mai intră încă pe atât. Deci rotunjit 450 mc. Nicidecum 850 de mc cum spun experții. Ceea ce înseamnă la prețul betonului prevăzut de experți ca fiind de 275 de lei/mc run cost de 123.750 de lei la care se adaugă TVA de 24%.

Față de aceste costuri se mai caluleaza oțelul și plasa sudată, ce vor fi folosite ca armătură, cofrajele și manopera, care nu ar trebui să depășească 200.000 lei. În concluzie cu bunăvoință și cu cheltuieli neprevăzute, lucrarea nu valorează cu TVA mai mult de 4 miliarde lei vechi.

Tot în ședința de ieri s-a mai aprobat suma de 135 mii lei pentru amenajarea unui grup sanitar la Ștrandul Municipal.   

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Veste bună pentru chiriașii ANL din Pașcani (DOC)

Redacția

Etapă suplimentară de dezinsecție din cauza numărului mare de țânțari

Oana Cordoneanu

Scurgere de gaze la intersecția semaforizată

Răzvan Grecu
Încarcă...