RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Zi de Paște cu expoziție – concurs și spectacol folcloric la Casa de Cultură! Bucatele tradiționale au stat la loc de cinste (VIDEO)

În a treia zi de Paște, gospodinele din parohiile Protopopiatului Pașcani au etalat bucatele gătite pentru Paște într-o expoziție concurs organizată de Casa Municipală de Cultură. Evenimentul a fost deschis de către directorul instituției, Daniela Calistru.

 

Tot în deschidere, publicul s-a bucurat de un program artistic oferit de Fanfara Trubadurii care a interpretat mai multe melodii de folclor și de promenadă.

  

Câteva momente frumoase au fost pregătite pentru evenimentul de astăzi de către Grupul Folcloric Moștenitorii de la Lunca, condus de către profesor Aurica Tigâță, dar și de către solistul de muzică populară Emanuel Băiceanu, o adevărată încântare la toate evenimentele la care participă.

În timpul spectacolului, juriul compus din Marcel Lutic – președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova, Samir Marcu – referentul Casei de Cultură și Daniela Calistru – directorul instituției, a analizat fiecare coș pascal și a degustat bucatele pregătite de gospodine. Apoi, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova a prezentat semnificația produselor tradiționale de Paște, pasca, ouăle roșii și cozonacul. Câteva cuvinte de suflet au venit și din partea preotului din Giurgești, Dumitru Rusu.  

La final, juriul a decis câștigătorii. Premiul pentru cel mai autentic coș pascal a fost revendicat de către Parohia Heci, condusă de preotul Ciprian Ichim, în timp ce premiul pentru cel mai gustos coș pascal a mers către Parohia Giurgești condusă de preotul Dumitru Rusu. Cel mai bogat coș pascal a fost desemnat cel pregătit de către gospodinele de la Parohia Sfântul Gheorghe din Lunca Pașcani, preot Juncanariu Ioan, iar cel mai frumos decorat coș pascal a fost desemnat cel de la Parohia Sfântul Gheorghe condusă de preotul Dumitru Cristea. 

După jurizare, publicul a fost invitat să guste din bucatele alese pregătite cu pasiune de către gospodinele îmbrăcate în straie populare de sărbătoare. Pășcănenii veniți la eveniment s-au bucurat de un spectacol încântător așa cum obișnuiește să ofere Ansamblul Folcloric Rapsozii Siretului. 

{youtube}yxBx6rL8UMk{/youtube}

Related posts

Are 100 de ani și tocmai s-a vaccinat. „Viața mea a fost și cu suișuri și coborâșuri”

Redacția

Proteste la București pentru Spitalele CF! Doina Cucoș, lider de sindicat Spitalul CF Pașcani:”Nu cedăm”! (FOTO)

Marius Parteni

Ziua mondială a Soarelui

Redacția
Încarcă...