NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

VIDEO Morminte de acum 6000 de ani și un cimitir celtic, descoperite într-o localitate din Cluj

Dovezi arheologice care arată că pe aceste locuri au trăit oameni în urmă cu 6000 de ani au fost făcute recent la Iclod, în județul Cluj, transmite gherlainfo.ro

Pe terenul unde urmează să se ridice o construcție industrială au apărut excavatoarele, arheologi, muzeografi, muncitori. Este vorba despre o operațiune care se desfășoară în mod normal în zone declarate monument istoric, înaintea efectuării unor construcții.

Lucrările au început în luna iulie și s-au desfășurat pe o suprafață de aproximativ 1 hectar, la marginea unui sit istoric foarte cunoscut în România, din epoca neolitică.

După decaparea suprafeței de pământ până la stratul arheologic au apărut și primele descoperiri. Cercetătorii au aflat astfel că pe terenul resepctiv se suprapun două așezări, una neolitică, de acum aproximativ 6000 de ani și alta celtică, din urmă cu circa 2200 de ani, fiecare cu caracteristicile proprii.

  

În ce privește perioada neolitică, s-au descoperit urme de fortificații. Paul Pupeză, arheolog la Muzeul Național de Istore a Transilvaniei, a explicat că în vremurile trecute, locuințele se fortificau cu ziduri din lemn, iar cei mai înstăriți locuitori locuiau în zonele cele mai bine fortificate. Cel puțin trei inele de zid din lemn au fost găsite pe șantierul de la Iclod.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements

Related posts

Stelian Ion spune că îi va cere președintelui Iohannis să țină cont de avizul CSM la numirea noului șef al DIICOT

Redacția

Concediile de odihnă pentru polițiști și militari au fost suspendate

Redacția

Clotilde Armand pune paie pe foc în relaţia USR-PNL. Atacă în justiţie hotărârea prin care Guvernul Cîţu a alocat banii către primării

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site