Dintre vechile meserii ale maramureşenilor, cea de tăietor de sare este una care a făcut parte din principalele ocupaţii de-a lungul secolelor. De altfel, zăcământul de sare a fost unul din cele mai importante din zonă. Existenţa unui port pe Tisa indică faptul că existau şi oameni specializaţi în manevrarea plutelor ori a vaselor.
Meseria de tăietor de sare este una din cele mai vechi din Maramureş, cel puţin asta arată arhiviştii de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Maramureş, în numărul 3 al revistei conduse de Clara Guşeth. Într-un material semnat de Livia Adelean se arată că patru târguri au fost colonizate datorită bogăţiei zăcămintelor de sare: este vorba despre Teceu, Câmpulung, Hust şi Visk (ultimel două pe teritoriu Ucrainei de astăzi).
Pentru exploatarea acestui zăcământ, tăietorii de sare specializaţi erau aduşi de regii Ungariei şi donaţi cu privilegii speciale, scutiţi de anumite obligaţii şi cu un statut special. ”Obligaţiile lor erau şi ele speciale”, se arată în articol, aceştia fiind scutiţi de mai multe obligaţii şi primind dreptul de a ţine târguri în anumite zile, fără a plăti vamă.
Citește articolul integral pe Adevarul.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}