Oamenii din satul Topile, comuna Valea Seacă sunt despărțiți de pârâul Recea, care de-a lungul timpului le-a năruit toate speranțele de a mai putea să-și salveze gospodăriile.
Vorbim despre o râpă imensă formată în urma inundațiilor puternice, care au avut loc în anul 2005, în urma cărora autoritățile locale au decretat stare de urgență în localitate. Sătenii susțin că au fost vizitați în acea perioadă de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, care le-ar fi promis ,,marea cu sarea”.
Cu toate acestea, autoritățile nu au luat nici o măsură concretă, iar, în urma ploilor curente, alunecările de teren s-au accentuat foarte mult. În anii 2008-2009 , în urma demersurilor insistente făcute de primăria comunei Valea Seacă, împreună cu locuitorii afectați, s-a întocmit într-un final un proiect pentru diguirea râului Recea. Acesta nu a mai fost însă implementat de autorități, lucrările rămânând la stadiul incipient al întocmirii unui zid de piatră de doar câțiva zeci de metri, care, conform spuselor sătenilor, ar fi ,,înghțit” suma totală de 11 miliarde de lei vechi.
„În anul 2008 a venit în vizită o comisie județeană de la drumuri, de la ape, și împreună cu domnul prefect, subprefect, PSI-ul, au plecat de aici foarte satisfăcuți fiindcă ne-am adunat un grup mai mare de oameni și ei ne-au spus așa: „Stați liniștiți că se va construi aici un dig care va mulțumi pe toată lumea”, însă la ora actuală iată în ce situație suntem, de a fi luați cu totul de ape. Pe lângă aceasta, copiii noștri sunt nevoiți să treacă printr-o râpă improvizată ca să poată merge la școală!”, a declarat Hroștea Maricica, una din persoanele ale căror gospodării sunt în pericol de a fi luate de apă.
Ineficiența lucrărilor neterminate, despre care autoritățile județene s-au bătut cu pumnii în piept, este mai mult decât evidentă. Copii și bătrâni sunt nevoiți să treacă printr-o trecătoare improvizată pentru a păstra contactul cu civilizația.
Unul dintre săteni susține că primăria îl obligă încă să plătească impozit pentru gospodăria care i-a fost luată de ape, primarul Valeriu Roman declarând în schimb că săteanul în cauză a fost în două rânduri despăgubit.
În mod cu totul înfiorător, casa care aparține părinților unuia dintre localnici este în prezent exact pe marginea prăpastiei, pasibilă în orice moment de a se prăbuși în hău.
Edilul comunei Valea Seacă a declarat că familia în cauză era în proiect la prefectură să fie despăgubită prin obținerea materialelor de construcție pentru o nouă casă, însă propietarul a decedat în acea perioadă, materialele nu au mai ajuns unde trebuie. În acest sens, primăria caută acum o soluție pentru a o despăgubi familia acestuia în vederea dărâmării imobilului și reconsolidării malurilor.
„Am încercat să aducem pământ acolo pentru a face acea trecătoare, pentru a putea copiii să meargă la școală, iar acum încercăm la Ministerul Dezvoltării să accesăm un proiect pentru a remedia situația în zonă. ”, a declarat Valeriu Roman, primarul comunei Valea Seacă.
Râpa adâncă pare să fie o expresie nemiloasă a modului în care oamenii de la țară au învățat să se descurce, cu toate că pericolul unor accidente grave îi paște în fiecare clipă.
Întrucât în comuna Valea Seacă relațiile dintre consilierii PSD și restul consilierilor locali sunt întru totul disfuncționale, sătenii par să-și fi pierdut nădejdea, privind cu oroare la viitoarele ploi ce le-ar putea răpi peste noapte agoniseala unei vieți.
Citește și {loadposition articlescategoryload}