NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

„Vaccin pentru viaţă”: Pfizer-BioNTech versus Moderna

În UE au fost aprobate condiționat două vaccinuri anti-COVID-19, cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Comisia Europeană a semnat un contract cu Pfizer pentru 300 de milioane de doze, iar contractul cu Moderna prevedea achiziția a 80 de milioane de doze care să fie disponibile statelor membre, cu opțiunea de a accesa ulterior alte 80 de milioane. Care sunt diferențele și asemănările dintre cele două vaccinuri utilizate în această perioadă pentru imunizarea românilor ne spune colega noastră Adriana Turea:
Reporter: Vârsta minimă la care este administrat vaccinul anti-COVID-19 constituie o diferență între cele două vaccinuri aprobate condiționat.

Pentru Pfizer-BioNTech este de 16 ani, iar pentru Moderna, de 18 ani – şi aceasta, pentru că pentru moment nu există mai multe date pentru acest aspect. Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, doctor Marius Geantă, spune ce alte diferențe și asemănări există între aceste vaccinuri.

Dr. Marius Geantă: Cele două vaccinuri, Pfizer-BioNTech și Moderna, se bazează pe aceeași tehnologie ARN mesager, dar, deși tehnologia este comună, între cele două vaccinuri există unele diferențe, care țin de modalitatea în care a fost realizat designul vaccinului și de compoziția acestuia. Se știe că ARN-ul mesager este extrem de fragil și acesta trebuie îmbrăcat într-o picătură de grăsime care să îi permită ARN-ului mesager să reziste până este administrat și apoi să îi permită să intre în celulă și să își facă funcția. Se știe că vaccinul Pfizer are nevoie de o temperatură de minus 80 de grade, cel de la Moderna are nevoie de o temperatură de minus 20 de grade. Ambele se administrează în două doze. În cazul vaccinului Pfizer, distanța dintre doze este de trei săptămâni, în cazul vaccinului Moderna, este de patru săptămâni.

Reporter: Însă când ne putem considera protejați împotriva virusului?
Dr. Marius Geantă: Răspunsul imun protector față de apariția COVID-19 a fost evidențiat în cazul vaccinului Pfizer la șapte zile de la a doua doză, deci, cu alte cuvinte, la 28 de zile de la prima doză, cu condiția administrării şi a celei de-a doua doze, iar în cazul vaccinului Moderna, această evidențiere, conform studiului clinic, s-a făcut la 14 zile de la a doua doză, deci, la 42 de zile de la prima doză.

  

Medicul a mai adăugat că eficacitatea vaccinurilor este asemănătoare – 94-95% – iar în cazul vaccinului Moderna există date privind persoanele care suferă de boli cronice și la care eficacitatea este de 91%.

radio romania actualitati

Advertisements

Related posts

AVERTISMENT: Nu consumaţi cantităţi mari de cireşe, dacă aveți probleme cu rinichii!

Redacția

Probleme mari cu noile bilete de trimitere: inclusiv medicii stau la coadă

Redacția

Biscuiți retrași de la vânzare în urma unei alerte europene. Cei care au cumpărat produsul sunt rugați să nu-l consume

Redacția
Încarcă...