NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Universitatea „Cuza“, cea mai fastuoasă ceremonie de deschidere din ultimii ani

La deschiderea de an universitar de ieri au participat doi miniştri, doi ambasadori, mitropolitul, şefii oraşului şi ai judeţului, rectorii celorlalte universităţi ieşene. Ce mesaje au transmis aceştia?

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a început noul an universitar printr-o ceremonie festivă la care au fost invitaţi pentru prima dată în ultimii ani la o instituţie de învăţământ superior din Iaşi doi miniştri şi doi ambasadori ai unor ţări apropiate de România. La UAIC au venit prof.dr. Tudorel Toader, rector ales al universităţii şi ministru în funcţie al Justiţiei, şi Liviu Pop, contestatul ministru al Educaţiei Naţionale. În acelaşi timp, la ceremonie au fost prezenţi Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, şi Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în România. Ceremonia de deschidere s-a transformat astfel într-un recital de tematici, fiind invocate componente legate de istoria Iaşului şi a relaţiilor ţării noastre cu SUA, importanţa UE şi avantajele teoriei Europei în două viteze, dar şi alte frământări interne – ministrul Liviu Pop reluând problematica manualului unic în faţa presei şi reîntărindu-şi sprijinul, iar ministrul Tudorel Toader răspunzând la chestiuni privind activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii.

Bâlbe istorice

Festivitatea la UAIC a fost deschisă de prof.dr. Mihael Onofrei, ordonator de credite al universităţii, care a subliniat în discursul său rolul social pe care îl are universitatea, inclusiv acela de a încuraja în permanenţă tinerii să nu renunţe în faţa dificultăţilor. „Universitatea noastră dobândeşte un rol social uriaş, prin încrederea că tinerii noştri vor termina şcoala, vor face o carieră, că le putem asigura condiţii decente şi sigure de studii, că suntem capabili să facem investiţii importante şi să avem grijă de patrimoniul constituit în peste un secol şi jumătate“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei. În sală au fost prezenţi primarul Mihai Chirica şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, care au profitat de ocazie să îşi arunce săgeţi pe subiecte minore, Marian Şerbescu, prefectul Iaşului, şi rectori de la universităţile de stat din Iaşi – prof.dr. Dan Caşcaval de la TUIASI, prof. dr. Viorel Scripcariu de la UMF, care a transmis şi mesajul rectorilor, şi prof.dr. Vasile Vîntu de la USAMV. Ambasadorul SUA a avut un discurs cu o puternică componentă istorică, evocând vizite ale predecesorilor săi în Iaşi, în special în urmă cu 100 de ani, când Iaşul era capitală de război. Prezentarea sa a fost una dintre cele mai corecte din punct de vedere istoric, după ce Marian Şerbescu a încurcat anii de la război încoace, iar Maricel Popa a confundat-o pe regina Maria cu o regină Elizabeta (n. red. – a Marii Britanii?), dar şi anul universitar cu anul şcolar, atrăgându-şi râsetele în sală numindu-l pe Tudorel Toader „cel mai bun ministru al Justiţiei din România“. Hans Klemm a insistat pe principalele programe de colaborare pe învăţământ superior dintre România şi SUA, în special pe programul Fulbright, prin care peste 160 de profesori şi studenţi au petrecut un semestru în SUA, 23 fiind de la UAIC. „Vă încurajez să nu învăţaţi doar fapte şi formule, ci şi cum să gândiţi critic. Vorbiţi unul cu altul – nu scrieţi doar mesaj. Fiecare generaţie se confruntă cu provocări, sunt convins că voi veţi găsi instrumentele necesare să le rezolvaţi pe cele ale generaţiei voastre“, a spus Hans Klemm.

„Învăţaţi carte“

Ambasadorul Austriei a fost un apărător  al ideii Europei în două viteze, insistând că acest plan trebuie privit în sens pozitiv – acela de a da posibilitatea celor care nu doresc să meargă mai departe în această formulă de a nu se angaja la anumite acţiuni comune ale statelor din nucleul mai dur al UE. Liviu Pop a vorbit despre o „datorie“ pe care o resimte de a reforma educaţia, îndemnându-i pe studenţi să contribuie la scăderea nivelului de sărăcie din ţară. „Învăţăţi carte, ajutaţi România să se ridice şi, atunci când reveniţi şi voi aici, în anii următori, pentru un discurs, numărul copiilor săraci din această ţară să scadă. Ajutaţi copiii care doresc să înveţe să facă şcoală“, a declarat Liviu Pop. În continuarea ceremoniei, după cuvântarea IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a episcopului auxiliar de Iaşi, PS Aurel Percă, prof.dr. Ştefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, a ţinut o conferinţă despre „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieţii“. În final au fost premiaţi 41 de studenţi de la licenţă, master şi doctorat de la toate facultăţile, şi nouă proiecte ale ligilor studenţeşti. 

Sursa www.ziaruldeaiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

Camelia Gavrilă, deputat PSD de Iaşi – propunerea premierului pentru Ministerul Educației

Redacția

Tabăra de Sculptură din Pașcani:”Bolovanii” din mintea aleșilor au luat forma unor obiecte de artă

Irina Gherasim

Balul Bobocilor Unirişti

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site