Natura are un mod special de a sparge cutiile ordonate pe care le folosim pentru a clasifica lucrurile, iar în astronomie, unul dintre aceste elemente care sfidează clasificarea clară sunt piticele cenușii. Aceste obiecte au atât caracteristici stelare, cât și planetare, existând undeva la granița dintre cele două categorii. Noi cercetări continuă să estompeze această linie, iar cele mai recente observații nu fac excepție. Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete: piticele cenușii din Nebuloasa Orion par să aibă un disc protoplanetar.
Piticele cenușii pot avea o masă de doar 13 ori masa lui Jupiter (sau chiar mai mică). Se formează ca stelele, dar au nori. Totuși nu sunt suficient de grele pentru a iniția fuziunea nucleară în interiorul lor, motiv pentru care nu vor străluci niciodată precum o stea.
Totuși, un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete. Cu decenii în urmă, Hubble a detectat astfel de discuri în interiorul Nebuloasei Orion. În special, telescopul s-a concentrat pe proplide, discuri protoplanetare iluminate de lumina ultravioletă a celor mai strălucitoare și mai masive stele din nebuloasă. Scopul acum era să se găsească mai multe astfel de discuri în jurul celor mai mici obiecte stelare.
» Citește continuarea pe pagina autorului