NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Un simbol al Iasului, Teiul lui Eminescu, ravasit de ninsoarea puternica

Ninsorile abundente si vantul, care a depasit in rafale si peste 70 Km la ora, au provocat distrugeri masive in tot orasul Iasi. 

De la strazi inundate si pana la zeci de arbori culcati la pamant, toate acestea sunt efectele vremii nefavorabile din ultimele 48 de ore. 

Din nefericire, inclusiv unul dintre simbolurile Iasului, Teiul lui Eminescu din Copou a fost afectat. Din cauza greutatii zapezii, mai multe crengi s-au rupt. Imaginile sunt sugestive.

Scurt istoric despre cel mai batran copac din Parcul Copou


Teiul lui Eminescu este, probabil, cel mai batran copac din Gradina Copou si unul dintre cei mai importanti arbori monument de pe teritoriul Romaniei.

 

In fata teiului se afla un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu. Atasamentul lui Mihai Eminescu pentru tei pare sa fie o nostalgie germanica, din perioada studiilor facute de poet la Viena si Berlin. La moartea sa, poetul a fost inmormantat in cimitirul Bellu, sub un tei.

 

Arborele este vizitat regulat de turisti, dar si de localnici, fiind in continuare popular in randul indragostitilor si al iubitorilor de poezie.

 

In apropiere de tei, intr-o cladire veche de la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a avut diverse destinatii (pavilion de vanatoare, local de alimentatie publica s.a.), a fost organizata o expozitie documentara Mihai Eminescu (1983), iar in iunie 1984 s-a organizat o expozitie permanenta de carte, documente si fotografii dedicata poetului. In locul cladirii vechi, care a fost demolata, s-a construit o cladire noua (dupa proiectul arhitectului Virgiliu Onofrei), inaugurata cu prilejul centenarului mortii poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Cele doua turnuri de la intrarea in muzeu simbolizeaza Dragostea (Veronica Micle) si Prietenia (Ion Creanga).

Sursa: bzi.ro

Advertisements

Related posts

Medalii, plachete omagiale,cărţi vechi şi rare expuse la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Oana Cordoneanu

Premieră teatrală mâine în Pașcani

Teona Gherasim

Zi de sărbătoare pentru biserica Domnească Ruginoasa

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site