NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un deţinut ieşean a fost prins, fabricând ţuică în celulă

Ciprian L. este unul din cei mai vechi deţinuţi ai Penitenciarului Iaşi. Ieşeanul, ajuns acum la etatea de 33 de ani, sălăsluieşte aici din 2007, după ce a comis un omor ce a şocat, la vremea respectivă, opinia publică. Atunci, într-o seară de octombrie a anului 2005, Ciprian, împreună cu fratele său Florin şi cu un anume Costel G. au intrat prin efracţie într-o casă amplasată pe Drumul Hoţilor. Ciprian l-a ucis pe proprietar cu o lovitură de topor în moalele capului, apoi, ajutat de complicii săi, au jefuit gospodăria, luând diverse obiecte electrocasnice, găinile şi purceii omului. Acţionaseră cu premeditare, după un plan conceput dinainte.

Tâlharii au fost prinşi rapid şi judecaţi în stare de arest preventiv. Condamnarea definitivă a venit abia în 2008. Florin a primit 8 ani de puşcărie, Costel 15, iar Ciprian, capul bandei, a fost condamnat la 20 de ani închisoare.

Luându-se în calcul perioada petrecută în arestul preventiv, ispăşirea pedepsei va surveni pe data de 24 august 2024.

De cel puţin cinci ori şi-a improvizat distilerie în celulă

Advertisements
  

Anii au trecut, Ciprian a dat destule semne de îndreptare, a urmat programe educaţionale, a muncit cu sârg, câştigând astfel aproape un an de zile. Mai precis, ca urmare a muncii prestate conform aptitudinilor şi voinţei sale, i s-au considerat ca fiind executate 348 de zile.

Întrucât a trecut şi fracţia prevăzută de lege, anume treisferturi din durata pedepsei, Ciprian a făcut, pe 16 aprilie, o cerere de liberare condiţionată.

Înainte de a se pronunţa, judecătorii au cerut celor de la Penitenciar fişa petentului. S-au crucit când au văzut ce scrie acolo. Numai în ultimii doi ani, Ciprian a fost prins de 5 ori fabricând rachiu în celulă cu un alambic improvizat. Rachiu din fructe şi pastă de dinţi, băutura cea mai populară printre puşcăriaşi. Prima dată a fost sancţionat cu suspendarea dreptului de a cumpăra bunuri şi de a primi pachet. Asta s-a întâmplat pe 3 august 2018. Două luni mai târziu, a recidivat. A fost trimis 10 zile în izolare.

După această pedeapsă, părea a se fi căinat şi a o lua pe drumul cel bun. Aproape un an fără incidente. Însă, pe 3 septembrie 2019, gardienii i-au găsit o nouă distilerie improvizată şi o cantitate apreciabilă de turţ. Iarăşi izolare, dar numai 5 zile. Pe 1 octombrie, doar băutură. Izbutise să demonteze alambicul. Aşa că doar suspendarea dreptului de a primi pachet.

Intrigată, instanţa a cerut şi o evaluare psihologică, iar conform acesteia deţinutul are nevoie de asistenţă psihologică specifică în ce priveşte “gestionarea agresivităţii, potenţată etanolic” şi că suferă de afecţiuni psihice cu “diagnostic psihiatric în antecedenţă, în condiţiile în care pedeapsa pe care o execută a fost aplicată pentru comiterea unei infracţiuni de omor deosebit de grav şi tâlhărie”.

Advertisements

Astfel, din cauza problemelor cu băutura, Ciprian va mai rămâne măcar încă şase luni după gratii. Asta pentru că judecătorii i-au respins, zilele trecute, ca nefondată cererea sa de liberare condiţionată.

EVENIMENTUL

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ciucă, pentru Bloomberg: Mă aştept ca anul acesta să aderăm la Spaţiul Schengen. Tot ce am făcut arată că suntem pregătiţi

Redacția

Directoarea prinsă în flagrant primind mită, plasată în arest la domiciliu de instanță

Redacția

Ciucă: Trebuie să păstrăm echilibrul social și economic astfel încât să dezvoltăm România

Redacția
Încarcă...