NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Ultima ofertă a Guvernului pentru dascăli

Salariul brut al unui profesor grad I ar creşte de la 4.946 la 5.153, respectiv cu 207 lei. Leafa unui învăţător grad I ar creşte de la 3.080 la 3.234, cu 154 lei. Propunerile Guvernului au fost respinse de liderii sindicatelor din educaţie.

 

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare. În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

  

Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei. În varianta propusă de Guvern, conform grilei ordonanţei de urgenţă, salariul de bază este 2.352 lei (conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime). La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 588 lei şi indemnizaţia de diriginte, 294 lei, astfel că se ajunge la un salariu de bază de 3.234 lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 154 de lei faţă de cât câştigă în prezent un învăţător cu gradul I. Potrivit documentului, salariile debutanţilor cresc în medie cu 16%.
Negocierile dintre sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii au eşuat, profesorii urmând să declanşeze acţiuni de protest în Capitală pe 1 iunie, au declarat, luni, reprezentanţii sindicatelor.

Advertisements
Advertisements

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Colegiul Tehnic CF Unirea a sărbătorit astăzi Ziua Francofoniei. Târg de prăjituri din gastronomia franceză. Din banii obținuți vor planta flori și puieți în curtea școlii

Ema Roman

Povestea „micului Mozart” de la Târgu Frumos

Redacția

Şcolile cu rezultatele mediocre intră în focurile verificărilor

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site