RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Tragedia de la Săpoca, posibilă oricând la Iaşi. „Doar o palmă? A fost o zi bună“

După tragedia cu 5 morţi de la Buzău, angajaţii ieşeni de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri nu mai au somn. Condiţiile precare şi lipsurile care au dus la abominabila faptă de acolo sunt identice cu cele de la unitatea similară din judeţul Iaşi, unele chiar mai grave.

Personalul aprobat aici este pentru 240 de paturi, însă acum, de exemplu, sunt internaţi 400 de pacienţi periculoşi: Pentru că se lucrează în 3 ture, practic unui angajat îi revin 70 de pacienţi în grijă. O situaţie anapoda: volumul de personal e aprobat de Ministerul Sănătăţii, numărul internărilor e decis însă de instanţele de judecată. Angajaţii îşi amintesc şi acum cu groază de asistenta ucisă aici de un pacient, în urmă cu mai mulţi ani, şi cred că astfel de tragedii sunt posibile în orice moment.. “Dacă termini tura doar cu o palmă luată, a fost o zi bună”, ne spun angajaţii. Ce soluţii ar fi? Întâmplarea care a îngrozit o ţară întreagă: un pacient înarmat cu un stativ de perfuzie a ucis cinci persoane şi a rănit alte opt, la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca din Buzău. Incidentul sângeros, care a avut loc weekendul acesta, a zguduit lumea şi a ridicat semne de întrebare cu privire la lipsurile spitalelor de psihiatrie din ţară. Dacă ne raportăm la numărul de pacienţi şi la cel al angajaţilor care îi îngrijesc, tragedia de la Săpoca ar putea oricând să se repete şi la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, unitate medicală similară celei buzoiene. Unitatea adună acum peste 400 de pacienţi, cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru sine şi pentru societate, internaţi în baza unor sentienţe penale definitive pentru omor, viol, tâlhărie, care în momentul comiterii faptelor nu au avut discernământ. Aceştia sunt îngrijiţi şi păziţi de aproximativ 200 de angajaţi, care lucrează însă în trei ture. Conform sindicaliştilor, 3 sau 4 angajaţi ajuns să aibă grijă, într-o tură, de 70 de bolnavi cu afecţiuni psihice grave.

  

O saltea în orice colţ liber

„Sunt cam 200 de angajaţi la Grajduri, cu tot cu medici, asistente, personalul TESA, personalul specializat pentru supravegherea pacienţilor, iar toţi aceştia asigură trei ture. Normarea personalului se face la numărul de paturi aprobat de către Ministerul Sănătăţii, iar spitalul Grajduri are 240 de paturi aprobat prin ordin de ministru. În realitate, acolo sunt peste 400 de pacienţi, şi, dacă la orice alt spital poţi controla numărul de externări şi internări, acolo nu poţi face asta pentru că internările şi externările se fac numai de către instanţă. Raportat la numărul de paturi, ei au suficienţi angajaţi, însă, dacă e să ţinem seama de cifra bolnavilor, sunt depăşiţi cu mult“, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi. Sindicaliştii spun că bolnavii nu sunt puşi să stea câte doi în pat, însă pavilioanele sunt supraaglomerate pentru că fiecărui colţ liber i-a mai fost atribuit câte o saltea pentru un nou pacient. Supraaglomerararea de la Spitalul de Psihiatrie Grajduri nu este necunoscută Ministerului Sănătăţii, întrucât chiar la începutul anului trecut Avocatul Poporului a făcut o sesizare în acest sens.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Stolniceni-Prăjescu: Testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin

Redacția

Crește rata de infectare în județul Iași! Pașcaniul a intrat în scenariul galben

Redacția

#SusținemComunitatea: Grupul de firme “Aprodex” alături de cadrele medicale!

Marius Parteni
Încarcă...