În ultimele câteva luni, Ucraina și partenerii săi occidentali au urmărit cum Rusia construiește metodic o forță puternică de peste 100.000 de soldați la granița lor comună.
Deși susține că nu intenționează o invazie, președintele Vladimir Putin are mai multe obiective. El vrea să pară puternic și hotărât pentru baza sa electorală internă; să dividă SUA și NATO cu privire la răspunsul lor la o potențială lovitură; să îi impresioneze pe aliații săi, în special pe președintele Xi Jinping al Chinei; să împiedice aderarea Ucrainei la NATO și la UE, legând-o de sfera de influență a Rusiei; și să facă administrația Biden să pară slabă și indecisă în perioada premergătoare mandatului intermediar din 2021, mai ales după ce SUA nu au reușit să sprijine fostul aliat, Afganistanul.
- analiză de James Stavridis, amiral în retragere al marinei SUA- Time
Pentru SUA, NATO și democrațiile lumii, acesta este un moment de provocare. Mai presus de toate, Administrația Biden vrea să demonstreze că o democrație parteneră se poate baza pe ea.
Ucraina, deși nu este membru al NATO, a fost un partener loial al Alianței și a trimis trupe în misiuni NATO – și dorește cu disperare să se alăture Alianței.
» Citește continuarea pe pagina autorului